Štvrtok 19. septembra, 2024
Seizmológ Peter Moczo (Foto: Informacne centrum – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0)

Seizmológ Peter Moczo: Zemetrasenia sa nedajú predpovedať

V roku 1443 bolo zemetrasenie v Banskej Štiavnici, ktoré zničilo všetky tamojšie banské diela, v roku 1763 zabilo viac ako sto ľudí zemetrasenie pri Komárne, v roku 1858 v Žiline nezostal po zemetrasení jediný dom, ktorý by nebol poškodený – vymenúvava najväčšie známe zemetrasenia na Slovensku prof. Peter Moczo v rozhovore pre RTVS a naznačuje, že ani na Slovensku nie je zemetrasenie ojedinelý jav.

Včerajšie zemetrasenie na východe Slovenska je podľa neho spôsobené tektonickou aktivitou vo Vihorlatských vrchoch a podľa archívov by mohlo ísť o jedno z najväčších. Veľkosť zemetrasenia odhadujú odborníci na 4,9 magnitúdy.

„Na prelome rokov 1778 a 1779 boli v tejto oblasti tri zemetrasenia s odhadovanou veľkosťou medzi 4,8 až 5. Toto zemetrasenie je teda blízko k tomu, čo bolo asi najväčšie zemetrasenie,“ povedal P. Moczo.

Seizmológ zároveň poprel teórie, že na východnom Slovensku by malo byť zemetrasení viac ako v iných oblastiach: „Nie je ich tam viac ako inde na Slovensku.” 

A dodal, že u nás musíme očakávať ďalšiu seizmickú aktivitu.

„Naposledy zemetrasenie, ktoré makroseizmicky otriaslo väčšinou územia Slovenska, bolo v roku 1906 pri Dobrej Vode v Malých Karpatoch – tam bolo epicentrum. Odvtedy, bohužiaľ, narastá deficit energie uvoľnenej vo forme zemetrasení. Včerajšie zemetrasenie je ďobka v porovnaní s tým, čo znamená ten deficit. Tento deficit monotónne narastá už od roku 1906 a neznamená nič iné, len že musíme, bohužiaľ, na území Slovenska očakávať zemetrasenia najmenej v tých oblastiach, kde už predtým boli a boli pomerne veľké.”

Avšak kedy presne by ďalšie zemetrasenie malo prísť, sa podľa geofyzika presne povedať nedá.

„Nedajú sa predpovedať. Nikto to nevie predpovedať. Zem je tak komplikovaná fyzikálne, reologicky a geometricky, že žiadny štát na to nemá peniaze, aby čo len na jedinej lokalite predpovedal zemetrasenie.”

V pondelok 9. októbra o 20:23 postihlo východné Slovensko jedno z najsilnejších zemetrasení našej histórie.

Podľa najnovších údajov oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied sa potvrdilo zemetrasenie so silou 4,9 lokálnej magnitúdy, hĺbkou 17,8 km a epicentrom v katastrálnom území obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Podľa portálu imeteo.sk starosta Ďapaloviec vyhlásil včera v obci mimoriadnu situáciu. Na tomto území zasahovali aj hasiči a polícia kvôli poškodeniu niekoľkých rodinných domov. Okolo 44 ľudí bolo evakuovaných a 15 domov bolo uzavretých.

Prečítajte si aj