Štvrtok 19. septembra, 2024
Republikánska kongresmanka Marjorie Taylor Greene pred budovou Kapitoly vo Washingtone D. C. 20. septembra 2022. (Terri Wu / The Epoch Times)
»

Tvrdenia informátora FBI o 5 miliónovom úplatku pre Joea Bidena sú podľa kongresmanky „hlboko znepokojujúce“

Republikánska kongresmanka Marjorie Taylorová Greenová povedala vo štvrtok novinárom, že si prezrela neutajený dokument FBI obsahujúci výpoveď informátora, ktorý usvedčujúce prezidenta Joea Bidena z prijímania úplatkov. Prezradila tiež, čo by podľa nej mali voliči o dokumente vedieť.

„Práve som si prečítala záznam FBI FD-1023 od FBI usvedčujúci Joea Bidena z účasti na politickej úplatkárskej afére. Tu je to, čo si americký ľud zaslúži vedieť,“ uviedla Greeneová v príspevku na Twitteri obsahujúcom aj video, na ktorom číta a komentuje svoje poznámky z dokumentu.

„Je to hlboko znepokojujúce“

Informátor v dokumente tvrdí, že keď bol Joe Biden viceprezidentom, prijal úplatok vo výške 5 miliónov dolárov od cudzieho štátneho príslušníka výmenou za určité politické aktivity.

Greenová označila obvinenia za „hlboko znepokojujúce“ a uviedla, že informátor je veľmi dôveryhodný a platený informátor FBI, a že záležitosť nesúvisí s obvineniami, ktoré v roku 2020 vzniesol bývalý Trumpov právnik Rudy Giuliani.

Giuliani vtedy tvrdil, že Biden tlačil na ukrajinských predstaviteľov, aby vyhodili hlavného prokurátora Viktora Šokina. Ak by tak nespravili, mal pozastaviť poskytovanie amerických pôžičiek Ukrajine v hodnote miliónov dolárov. Šokin vtedy plánoval vyšetrovať ukrajinskú energetickú spoločnosť Burisma Holdings, v predstavenstve ktorej v tom čase sedel Hunter Biden, syn Joea Bidena.

Šokina prepustili v apríli 2016 na základe dlhodobých obvinení z korupcie. Približne mesiac pred jeho odvolaním Biden pohrozil Ukrajine, že ak Šokina nevyhodia, zastaví jej pôžičky vo výške 1 miliardy USD.

„Pozrel som sa na nich a povedal som: Za šesť hodín odchádzam. Ak prokurátor nebude prepustený, peniaze nedostanete,“ pochválil sa Biden v roku 2018 Rade pre zahraničné vzťahy. „Vyhodili ho. A na jeho miesto dosadili niekoho solídneho.“

Šokin v miestoprísažnom prehlásení Európskemu súdu povedal, že bol odvolaný, pretože odmietol upustiť od vyšetrovania v súvislosti s firmou Burisma.

Ukrajinský hlavný prokurátor Viktor Šokin na tlačovej konferencii v Kyjeve 2. novembra 2015 (Genya Savilov/AFP/Getty Images)

„Rozhodne nezákonný“

S odvolaním sa na dokument FBI Greenová uviedla, že Burisma Holdings najala Huntera Bidena ako člena svojej správnej rady, „aby zmizli problémy“ s plánovaným Šokinovým vyšetrovaním.

Informátor, ktorý bol poradcom spoločnosti Burisma, odporučil spoločnosti, aby si najala právnikov a pokúsila sa vyriešiť prípadné problémy vyplývajúce zo Šokinovho vyšetrovania, a nie, aby si najala Huntera Bidena na „hľadanie pák“.

„Snažil sa im povedať, aby urobili správnu vec,“ povedala Greenová.

Greenová pokračovala tým, že informátor do záznamu uviedol, že „zaplatil 5 miliónov dolárov jednému Bidenovi a ten zaplatil 5 miliónov dolárov druhému Bidenovi a bol to úplatok, aby Šokina vyhodili a ukončili vyšetrovanie Burismy“. Kongresmanka uviedla, že úplatky sú pri podnikaní  a úradných záležitostiach na Ukrajine bežnou vecou. 

„Mnohé podniky s tým počítajú, dávajú to do svojich rozpočtov,“ povedala a dodala, že by nebolo ničím výnimočným, keby spoločnosť na Ukrajine „uvažovala o prijatí Huntera Bidena do predstavenstva, aby zmizol ich problém“. Tým bol v tomto prípade prokurátor Šokin vyšetrujúci Burismu.

„Pre viceprezidenta Spojených štátov a jeho rodinných príslušníkov to bolo určite nezákonné,“ uviedla Greeneová.

Prezident označil obvinenia za „nezmysel“ a Hunter Biden predtým poprel akékoľvek pochybenie v súvislosti s Burismou.

„Veľký chlap“

„Majiteľ spoločnosti Burisma“ podľa informátora povedal, že bude trvať 10 rokov, kým verejnosť príde na platby vykonané v prospech Bidenovcov, „pretože existuje mnoho bankových účtov“, čím pravdepodobne myslel tie, na ktoré boli údajné úplatky prevedené.

Informátor „povedal, že v tom čase nešli „Veľkému chlapovi“ žiadne priame platby,“ pokračovala Greeneová s odkazom na Bidena staršieho.

Ako však čas plynul a situácia okolo plánovaného Šokinovho vyšetrovania sa vyostrovala, majiteľ spoločnosti Burisma povedal, že má dôkazy o platbách vykonaných v prospech oboch Bidenovcov.

„Informátorovi povedal, že má dva dôkazy, ktoré dokazujú platby Hunterovi a konkrétne Joeovi Bidenovi. Tento majiteľ spoločnosti Burisma si viedol záznamy, najmä o úplatkoch,“ povedala Greeneová.

Tvrdenia vo formulári FBI sú „šokujúce“, uzavrela Greeneová a prisľúbila, že bude pokračovať vo vyšetrovaní tejto záležitosti.

Hromada nezmyslov?

Na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom sa jeden z reportérov opýtal Joea Bidena na obvinenia z prijímania úplatkov.

„Kongresmanka Nancy Maceová hovorí, že v spise FBI sú usvedčujúce dôkazy, že ste zapredali krajinu. Vyjadríte sa k tomu?“ Opýtal sa reportér.

„Kde sú tie peniaze?“ odpovedal Biden a dodal: „Žartujem. Je to hromada nezmyslov.“

Demokratický kongresman Jamie Raskin, ktorý si pozrel dokument FBI, uviedol, že dokument bol založený na „obvineniach, ktoré nikam neviedli“ a že ministerstvo spravodlivosti vtedy od vyšetrovania upustilo. Vtedajší minister spravodlivosti William Barr to neskôr poprel.

Biely dom bagatelizoval vyšetrovanie Výboru pre dohľad Snemovne reprezentantov v tejto veci ako „hlúpu šarádu“, ktorej cieľom je poškodiť Bidenovu povesť pred voľbami v roku 2024.

Republikán James Comer, predseda Výboru pre dohľad vydal po brífingu s Christopherom Wrayom (riaditeľom FBI) prehlásenie, v ktorom uviedol, že predstavitelia FBI potvrdili „správnosť záznamu vytvoreného FBI“.

Comer uviedol, že informácie pochádzajú od „veľmi dôveryhodného“ informátora, spolupracujúceho s FBI už roky.


Preklad a redakčná úprava pôvodného článku americkej redakcie: Juraj Skovajsa a LS

Prečítajte si aj