Štvrtok 19. septembra, 2024
Vodca Hamasu v Gaze Yahya Sinwar (Foto: MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images)

Príde odplata? Zoznam vysokopostavených členov vojenského krídla Hamasu

Bezprecedentný kombinovaný útok teroristickej organizácie Hamas proti Izraelu, ktorý zahŕňal odpaľovanie rakiet a infiltráciu teroristov do izraelských sídiel, poukazuje na dôkladné vojenské plánovanie, ktorému sa podarilo prekvapiť izraelskú spravodajskú službu. Viacerí vysokopostavení členovia IDF (Israel Defense Forces) sa vyjadrujú, že izraelská reakcia na tieto udalosti bude musieť byť takého rozsahu, aby čo najviac odstrašila okolité krajiny Blízkeho východu. Jedným z týchto krokov bude musieť podľa nich byť návrat k politike cielenej likvidácie, nie však v radoch bežných členov, ale v najvyššom vedení Hamasu s dôrazom na vojenské krídlo. Kto sú vedúci predstavitelia na muške? Tu je prehľad mien na zozname:

Muhammad Deif

Muhammad Deif (Neznámy autor, CC BY-SA 4.0)

Na čele zoznamu je Mohammed Diab Ibrahim Masrí, známejší pod menom Muhammad Deif, najvyšší veliteľ vojenského krídla Hamasu. Práve on vydal hlasovú správu, v ktorej oznámil začiatok operácie „Al Aqsa Flood“. Deif sa na verejnosti neukazuje a v minulosti sa stal terčom piatich neúspešných atentátov vrátane posledného v roku 2014. Päťdesiatosemročný Deif je členom palestínskej utečeneckej rodiny, ktorá sa usadila v utečeneckom tábore Khan Yunis. Počas štúdia na Islamskej univerzite v Gaze sa začal búriť, prijal ideológiu Moslimského bratstva a pridal sa k Hamasu. V roku 1989 ho Izrael na približne rok a pol zatkol. Po prepustení začal začiatkom deväťdesiatych rokov zakladať vojenské krídlo Hamasu na Západnom brehu. V máji 2000 ho zatkla Palestínska samospráva, ale začiatkom druhej intifády sa mu podarilo ujsť.

Deif je považovaný za mozog vojenskej zložky. Ukrýva sa v Gaze a podľa správ nepoužíva mobilný telefón ani iné technické prostriedky z obavy o svoju bezpečnosť. Počas pokusu o atentát v roku 2014 zahynula jeho manželka a malý syn. Počas atentátu bol Dief zranený a odvtedy sa pohybuje na invalidnom vozíku.

Saleh al-Arouri

Saleh al-Arouri (Foto: Tasnim News Agency, CC BY 4.0)

Saleh al-Arouri je oficiálne zástupcom predsedu politibyra Hamasu, ale v praxi sa v posledných rokoch prejavuje ako najvýznamnejší terorista na Západnom brehu. Do Hamasu vstúpil v roku 1987 a je považovaný za jedného zo zakladateľov vojenského krídla Hamasu. Od roku 2010 je členom politibyra Hamasu. V rokoch 1992 až 2010 strávil 18 rokov v izraelskom väzení. Päťdesiatsedemročný Al Aaruri sa narodil v dedine Aarura neďaleko Ramalláhu a vyštudoval islamskú šariu (náboženské islamské právo) na Hebronskej univerzite.

Po prepustení z väzenia odišiel do Turecka, kde zostal niekoľko rokov, ale neskôr sa presťahoval do iných krajín, napríklad do Kataru a Malajzie. Pokiaľ je známe, nedávno sa usadil v Dahiehu v Bejrúte, bašte Hizballáhu v hlavnom meste Libanonu.

Marwan Issa

Marwan Issa (Screenshot web / ynetnews)

Marwan Abdul al-Karim Issa, veliteľ brigád Izz ad-Din al-Qassam a zástupca Muhammada Deifa. V rokoch 1987 – 1993 ho Izrael zadržiaval kvôli jeho členstvu v Hamase. Neskôr ho zatkla palestínska samospráva, ale po vypuknutí druhej intifády v roku 2000 bol prepustený. Issa hovorí plynule po hebrejsky a v roku 2004 bol zranený počas zrážok s Izraelom v pásme Gazy. Na verejnosti sa neobjavuje a jediná jeho fotografia z posledných rokov bola zachytená po tom, ako bol v roku 2021 zvolený do politbyra Hamasu v Gaze.

Issa je považovaný za hlavného strojcu systému tunelov Hamasu. Založil hamaské komando jednotky a má na starosti spojenie medzi Iránom a vojenským krídlom Hamasu v Gaze.

Yahya Sinwar

Yahya Sinwar je vodca Hamasu v pásme Gazy narodený v utečeneckom tábore Khan Yunis. Členom Hamasu je od roku 1987. V roku 1988 bol zatknutý a odsúdený na doživotie po tom, ako bol obvinený zo založenia bezpečnostných síl Hamasu. V izraelskom väzení zostal až do roku 2011, keď bol prepustený v rámci dohody súvisiacej s únosom izraelského vojaka Gilada Shalita.

Sinwar bol po prepustení v roku 2012 zvolený do polibyra Hamasu, kde mal dohliadať na vojenské krídlo. V roku 2015 ho Hamas vymenoval za ministra dohliadajúceho na väzňov a stal sa zodpovedným za riadenie rokovaní s Izraelom o prepustení väzňov, ktoré však nepriniesli žiadne výsledky. V roku 2017 nahradil Ismaila Haniyeha na poste vodcu Hamasu v pásme Gazy. Sinwar je považovaný za prijateľného pre najvyššie vojenské vedenie Hamasu a jeho úlohou je stmeľovať vojenské a politické krídlo.

Ďalším vysokým vojenským predstaviteľom Hamasu, aj keď na poľnej úrovni, je Ahmed Ghandour, ktorý velí severnej brigáde Hamasu v pásme Gazy. Jeho jednotky zajali v roku 2006 Gilada Shalita.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj