Štvrtok 19. septembra, 2024
Rakety odpaľované z mesta Gaza na Izrael 7. októbra 2023. (Mahmud Hams / APF cez Getty Images)

Izrael vyhlásil vojnový stav po tom, čo Hamas prekvapivo zaútočil

„Sme vo vojne,“ vyhlásil premiér Netanjahu. Palestínsky Hamas od rána útočí na Izrael.

Izraelská armáda vyhlásila „vojnovú pohotovosť“ potom, čo palestínski ozbrojenci prenikli na izraelské hranice, zaútočili na domy a civilistov a Hamas sa prihlásil k zodpovednosti za odpálenie tisícov rakiet z pásma Gazy na izraelské územie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na svojom facebookovom profile uviedol: „Sme vo vojne. Dnes ráno zahájil Hamas náhly a vražedný útok proti štátu Izrael a jeho občanom. Mojím prvým rozkazom bolo vyčistiť mestá od teroristov, ktorí do nich prenikli. Súčasne som nariadil rozsiahlu mobilizáciu záloh a vydal pokyn odpovedať nepriateľovi silou a rozsahom, aký doteraz nevidel.“

Počas raketového útoku z pásma Gazy na juhoizraelské mesto Aškelon 7. októbra 2023.(Foto: AHMAD GHARABLI/AFP via Getty Images)

V prehlásení okolo 8:25 miestneho času Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že teroristická organizácia Hamás v uplynulej hodine „zahájila masívnu paľbu rakiet z pásma Gazy na izraelské územie a teroristi prenikli na izraelské územie na rôznych miestach“.

O 10:40 IDF oznámili, že teroristi prenikli z mora, po vzduchu aj po zemi. O 11:00 uviedli, že smerom na Izrael bolo vypálených asi 2 500 rakiet.

Hamás sa v sobotu prihlásil k rozsiahlym raketovým útokom, ktoré spustili sirény na desiatkach miest v južnom a strednom Izraeli, vrátane Jeruzalema.

Izrael a Hamas vedú niekoľko konfliktov od roku 2007, keď teroristická skupina prevzala kontrolu nad pásmom Gazy. Sobotný incident však predstavuje bezprecedentný vpád teroristov Hamasu z Gazy do Izraela a je najintenzívnejším eskalačným útokom na Izrael za posledné roky.

Bezprecedentný útok

Dnes skoro ráno oznámil vojenský vodca Hamasu Mohammad Deif v médiách novú ofenzívu proti Izraelu a vyzval Palestíncov, aby bojovali. Tvrdil, že iba počas prvých 20 minút útoku bolo na Izrael namierených viac než 5 000 rakiet.

Krátko potom Izrael oznámil, že v Gaze prebiehajú odvetné údery. Bolo počuť zvuky najmenej troch výbuchov, keď Izrael nasadil protiraketovú obranu.

IDF vo svojom prehlásení vyzvali civilistov v blízkosti Gazy, aby zostali v krytoch, a ľudí v južných a centrálnych oblastiach, aby sa držali v blízkosti krytov.

Izraelské médiá informovali, že ozbrojenci strieľali na chodcov a na domy v juhoizraelskom meste Sderot, a videá kolujúce po sociálnych sieťach zrejme ukazujú pouličné strety a palestínskych ozbrojencov idúcich v džípoch vo vidieckych oblastiach.

„Žijeme v Sderote už viac než 30 rokov a za tie roky sme toho videli veľa, ale tentokrát je to iné. Nesmieme vychádzať z domu, po meste sa potulujú teroristi,“ povedala izraelskej redakcii The Epoch Times obyvateľka Sderotu Sonia Kaganová.

„Počujeme neustálu streľbu a rakety a mení sa to v nepretržitý, nezreteľný hluk, až je ťažké pochopiť, na čo strieľajú a kto strieľa, či naši alebo ich. Počula som, že v meste je už mnoho vojakov. Počuli sme, že sa teroristi zabarikádovali v škole neďaleko nášho domu,“ dodala.

„Deti tiež vidia všetky správy na svojich telefónoch a samozrejme ich tiež napĺňa strach. Som ich stará mama a snažím sa doma udržovať pokojnú atmosféru bez paniky, aby som im dodala pocit bezpečia a nádeje a nedovolila, aby ich premohol strach.“

„Povedali nám, že vo vnútri kibucu sú teroristi, počujeme streľbu,“ povedala izraelskému armádnemu rozhlasu mladá žena Dvir z kibucu Beeri zo svojho protiatómového krytu, uviedla agentúra Reuters.

Doterajšie obete


Izraelské záchranné služby potvrdili smrť 70-ročnej Izraelčanky a zranenia najmenej 15 ďalších osôb. Do oblastí v blízkosti Gazy boli vyslané tímy záchrannej služby. Izraelské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že do 12.45 h miestneho času bolo do nemocníc v celom Izraeli evakuovaných 545 zranených osôb.

Izrael považuje útok na Jeruzalem za neprijateľný. Zodpovednosť pripisuje hnutiu Hamas.

„Teroristická organizácia Hamas je suverénnou v pásme Gazy a je zodpovedná za tento útok. Bude čeliť dôsledkom a zodpovednosti za tieto udalosti,“ vyhlásili IDF.

IDF oznámili, že operácia proti Hamasu sa nazýva „Operácia Železné meče“ (Operation Swords of Iron).
Medzitým palestínska teroristická skupina Islamský džihád oznámila, že sa k útoku Hamasu pripojí. Hovorca ozbrojeného krídla Islamského džihádu Abu Hamza v príspevku na Telegrame uviedol: „Sme súčasťou tohto boja, naši bojovníci sú bok po boku so svojimi bratmi z brigád al-Kassám, kým sa nedosiahne víťazstvo.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj