Štvrtok 19. septembra, 2024

Ako vidí KDH svoje pozície v možných koalíciách? 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok oficiálne odovzdala poverenie predsedovi víťaznej strany Smer-SSD, aby zostavil novú vládu. Robert Fico má na jej zostavenie 14 dní. V niektorých možných scenároch budúcej koalície figuruje aj strana KDH. Strana KDH v parlamentných voľbách skončila ako piata v poradí s 6,82 % voličských hlasov.  

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas s tretím najväčším počtom hlasov,  sa vyjadril, že spoluprácu s KDH by nevylučoval: „Veľmi dobre si viem predstaviť spoluprácu s kresťanskými demokratmi, ktorí by do toho priniesli pokoj a konzervatívny prístup k veciam. Ja by som si to predstaviť vedel, otázka je, či si to vie predstaviť samotné KDH a aj samotný víťaz volieb.“

Predseda KDH Milan Majerský v utorok po stretnutí s prezidentkou Z. Čaputovou oznámil: „V tejto chvíli sa nám to javí, že mierime naozaj do opozície.” Líder KDH zdôraznill, že nechcú sklamať viac ako 200-tisíc konzervatívnych voličov, ktorí im dôverujú. 

Na tlačovej konferencii tiež vysvetlil svoje stanovisko k možnej vládnej koalícii s liberálnymi a progresívnymi stranami. „Našou prioritou je zostaviť vládu, ktorá bude efektívna a bude zohľadňovať potreby všetkých občanov. Avšak musíme byť opatrní, aby sme nesklamali našich verných voličov.“

Ako sa  jednotliví predstavitelia KDH stavajú k možným koalíciám

Predseda strany M. Majerský nepripúšťa koalíciu so Smerom. Odvoláva sa však na Radu KDH, ktorá bude 14.10 a rozhodne o ďalšom smerovaní KDH: „Ja hovorím Smeru nie, to je môj osobný názor a povedal som to aj pred voľbami. Napriek tomu je pre nás kľúčové, aby sme v čo najväčšej miere mohli realizovať program KDH,“ tvrdí v povolebnom rozhovore M. Majerský.

František Mikloško, ktorý sa vrátil do parlamentu po trinástich rokoch a vo voľbách získal druhý najväčší počet preferenčných hlasov v rámci KDH, možnosť koalície KDH so Smerom vylúčil a považuje ju za samovražednú: „Keby sme išli s Robertom Ficom do vlády, tak vo chvíli, keby sme sa chceli voči niečomu vzoprieť, tak nám povedia: Vypadnite. A vezme SNS, ktorá veľmi rada pôjde.“

F. Mikloško verí, že KDH by malo silnú pozíciu v koalícii so stranami ako Progresívne Slovensko (PS), Hlas – Sociálna demokracia a Sloboda a Solidarita (SaS). Podľa jeho názoru by boli kresťanskí demokrati v takomto politickom zoskupení nenahraditeľní. Odporúča, aby PS ponúklo stoličku premiéra strane Hlas, čím by sa zmenila celá politická dynamika. „Ak Progresívnemu Slovensku ide o Slovensko, ako to stále deklarujú, viem si predstaviť, že urobí tento obchod,“ dodal Mikloško.

Viliam Karas, exminister spravodlivosti (vo voľbách kandidujúci za KDH)  si myslí, že strana má dostatok sebazáchovy na to, aby s akýmkoľvek  potenciálnym partnerom rokovala o koaličnej zmluve s jasnými pravidlami v súlade s hodnotovým rámcom KDH: „Ak by som mal radiť M. Majerskému, tak by som mu povedal, aby komunikoval so všetkými demokratickými stranami, ktoré dostali podporu voličov. Aj so Smerom,“ povedal pre Postoj Viliam Karas.

Strana KDH sa tak nachádza pred zásadnými rozhodnutiami o svojej politickej budúcnosti a jej vplyve na slovenskú politickú scénu. Je tradičnou konzervatívnou stranou, má veľkú podporu v regiónoch, kde kladie dôraz na tradičné hodnoty a kresťanské princípy.

Najpravdepodobnejšou koalíciou je však zatiaľ Smer, Hlas a SNS. Predseda Smeru-SD R. Fico pre RTVS včera naznačil, že s KDH veľmi nepočíta: „Sú iba dva varianty, a to variant Smer, Hlas, SNS alebo variant PS, Hlas, KDH a SaS. Iné varianty sa vôbec nečrtajú, poznáte vyjadrenia KDH. Určite sa budeme snažiť rokovať aj s nimi, s pánom Majerským sa určite stretnem, ak prijme moje pozvanie,“ vyhlásil.

M. Majerský na margo koaličných rokovaní včera povedal: „My sme zatiaľ od víťaza volieb pozvánku na rokovanie nedostali.” 

Prečítajte si aj