Štvrtok 19. septembra, 2024
Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová poveruje predsedu strany Smer-SD Roberta Fica zostavením vlády (Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP via Getty Images)
»

Prezidentka Z. Čaputová poverila R. Fica, aby zostavil novú vládu SR

V parlamentných voľbách sa do Národnej rady SR dostalo celkovo šesť strán a jedna koalícia. Smer-SSD zvíťazil s 22,94 % hlasov a získal 42 kresiel v parlamente.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes oficiálne odovzdala poverenie predsedovi víťaznej strany Smer-SSD, aby zostavil novú vládu. Robert Fico má na jej zostavenie 14 dní.

„V zmysle ústavnej tradície som poverila zostavením vlády predsedu strany, ktorá vo voľbách získala najvyšší počet hlasov. Robertovi Ficovi, predsedovi strany SMER-SD, som dnes odovzdala poverenie a očakávam, že mi najneskôr do dvoch týždňov preukáže parlamentnú väčšinu a predstavu o usporiadaní budúcej vlády,“ uviedla na svojom Facebooku prezidentka.

„Nebude to ľahký proces, ale urobíme všetko preto, aby vznikla vláda Slovenskej republiky,“ uviedol Fico. Neoznámil, v akom poradí bude s jednotlivými stranami rokovať.

Okrem toho sa prezidentka Čaputová v pondelok stretne aj s predsedom Progresívneho Slovenska, Michalom Šimečkom, a v utorok s predsedom Hlasu-SD, Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú nasledovať ďalšie stretnutia s ostatnými lídrami politických strán.

Prečítajte si aj