Štvrtok 19. septembra, 2024
Screenshot z videa Patrície Janečkovej - Rusalka (PJ)

Operná speváčka Patricia Burda Janečková umrela po boji s rakovinou vo veku 25 rokov

V nedeľu 1. októbra podľahla rakovine mladá operná a koncertná speváčka, muzikálová speváčka a herečka Patricia Burda Janečková. Narodila sa v Nemecku slovenským rodičom. Žila a vyrastala v Ostrave a tam aj študovala operný spev na konzervatóriu. Informáciu o úmrtí poskytla pre portál českej televízie Nova jej manažérka Jana Švábová.

„Začala som spievať, keď som mala štyri roky, v podstate ako iné deti v speváckom zbore. Rodičia ma prihlásili do rôznych krúžkov, ale postupne som ich opúšťala a zostala som pri speve. Časom mi základná umelecká škola nestačila, chcela som spievať niečo ťažšie, ale tam to nešlo,“ dodala.

V roku 2010 sa jej podarilo vyhrať česko – slovenskú súťaž Talentmánia. Neskôr v roku 2014 vyhrala v speváckej súťaži Concorso Internazionale Musica Sacra v Ríme. V roku 2016 získala tri ocenenia v Medzinárodnej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch.

Neskôr spolupracovala vo viacerých symfonických i komorných orchestroch a pôsobila v Moravskosliezskom Národnom divadle.

S chorobou bojovala od minulého roku. Podstúpila rad ožarovaní, chemoterapií i mastektómiu (odstránenie prsníka). Len nedávno, v júni 2023 sa vydala za herca Vlastimila Burdu.

Prečítajte si aj