Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotka ( JOE KLAMAR/AFP via Getty Images)
»

Pozorovatelia majú možnosť sledovať priebeh volieb aj proces zisťovania výsledkov

Zajtra budú na Slovensku otvorené volebné miestnosti – občania budú rozhodovať o budúcom zložení parlamentu. 

Jedným z dôležitých aspektov volieb je transparentnosť a demokratický charakter voličského procesu. Na transparentnosť môžu vo volebných miestnostiach dohliadať pozorovatelia, ktorí  budú mať možnosť sledovať priebeh volieb a proces zisťovania výsledkov.

Ako informovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), ktokoľvek môže vstúpiť do volebnej miestnosti ako pozorovateľ, avšak musí to najskôr nahlásiť predsedovi okrskovej volebnej komisie, a to aj v deň volieb. To zabezpečí, že pozorovatelia budú mať prístup k dôležitým informáciám o voličskom procese.

Pozorovatelia sú povinní rešpektovať pokyny predsedu okrskovej volebnej komisie a nemajú právo zasahovať do činnosti komisie. Ich úlohou je pozorovať a zabezpečiť transparentnosť procesu, nesmú však narúšať pokoj v miestnosti a nahliadať do osobných údajov voličov.

Je dôležité poznamenať, že pozorovatelia môžu byť vylúčení z volebnej miestnosti len v prípade, že by ich prítomnosť vážne ohrozila priebeh hlasovania alebo ak by volebná miestnosť nedokázala pojať všetkých prítomných.

Medzinárodní pozorovatelia a inštitúcie

Do volebných miestností sa chystajú  aj medzinárodní pozorovatelia vyslaní medzinárodnými organizáciami. Slovenské Ministerstvo vnútra uviedlo, že sa už nahlásili pozorovatelia zo Slovinska, Južnej Kórey, ako aj z Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). 

Okrem toho dorazila aj hodnotiaca misia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bude sledovať a posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb na Slovensku. Niektoré politické strany si zabezpečili pozorovateľov z vlastných radov a majú pokrytých až 78% volebných okrskov.

Ako prebieha sčítanie hlasov 

Proces sčítavania hlasov sa skladá z dvoch fáz: manuálneho sčítania hlasov a elektronického sčítania hlasov.

Manuálne sčítavanie hlasov vykonávajú členovia okrskových volebných komisií menovaní kandidujúcimi stranami, ktorí výsledky  zapíšu do elektronického formulára zápisnice v programe IVIS (integrovaný volebný informačný systém). Po vpísaní všetkých údajov prebehne kontrola zápisnice a následné vytlačenie. Ak systém zistí logické chyby, musia ich členovia okrskovej komisie opraviť.

Druhým krokom je odoslanie zápisnice elektronicky, pričom vyplnený elektronický formulár zápisnice je totožný s vytlačenou verziou. Po odoslaní sa zápisnica uzavrie a nikto nemá prístup na vykonanie jej zmeny. 

Po uznaní okrskových výsledkov Štatistický úrad SR prostredníctvom systému IVIS vykoná sumarizáciu schválených údajov. Sumarizované výsledky priebežne zverejňuje na svojom webovom sídle, čím je zabezpečená verejná kontrola zo strany voličov aj kandidujúcich politických strán.

Prečítajte si aj