Štvrtok 19. septembra, 2024
Londýn, Veľká Británia, 20. jún 2023: Britská ministerka vnútra Suella Braverman prichádza na vládny míting na Downing Street. (Foto: Leon Neal/Getty Images)
»

Nekontrolovaná migrácia je pre Západ existenčnou hrozbou, tvrdí britská ministerka vnútra

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová uviedla, že ak sa azylový systém nezreformuje, predstavuje pre Západ „existenčnú hrozbu“. Podľa nej by sa mala sprísniť definícia osôb oprávnených na ochranu.

V prejave o migrácii, ktorý predniesla v utorok v Spojených štátoch, Bravermanová uviedla, že milióny nelegálnych prisťahovalcov sú povzbudzovaní k tomu, aby „skúsili šťastie“ v systéme, ktorý potrebuje medzinárodnú reformu.

Povedala, že je načase, aby sa „sprísnila definícia toho, kto má nárok na ochranu“, a že je načase zmeniť medzinárodné dohovory, ktorými sa riadia utečenci. Konzervatívna politička varovala, že rozvinutým krajinám hrozí zánik v dôsledku vlny ekonomickej migrácie. Nekontrolovaná a nelegálna migrácia podľa nej predstavuje „existenčnú výzvu pre politické a kultúrne inštitúcie Západu“.

„Tak ako je základným pravidlom histórie, že národy, ktoré nedokážu brániť svoje hranice, dlho neprežijú, je základným pravidlom politiky, že politické systémy, ktoré nedokážu kontrolovať svoje hranice, si neudržia podporu ľudí, a preto dlho nevydržia,“ povedala počas svojho prejavu vo Washingtone.

Strach z označenia za rasistov

Bravermanová uviedla, že pri aktualizácii dohôd medzi Európou a OSN o právach utečencov môže nastať problém, pretože je ťažké presvedčiť členské štáty, aby súhlasili so zmenami. Povedala však, že existuje aj „cynickejší“ dôvod, prečo nepokračovať v reformách. Povedala, že tu je „strach z toho, že budeme označení za rasistov alebo neliberálov“.

V komentároch, ktorých sa kritici chytili, uviedla, že na udelenie azylu nestačí byť homosexuálom alebo ženou, ani to, že sa obávate diskriminácie vo svojej domovskej krajine. Takéto pravidlá sú podľa nej neudržateľné.

V prejave v American Enterprise Institute, stredopravicovom think-tanku, ministerka vnútra uviedla, že z celosvetového prieskumu americkej analytickej spoločnosti Gallup vyplynulo, že 4 % dospelých, ktorí chcú natrvalo opustiť svoju domovskú krajinu, čo je približne 40 miliónov ľudí, uvádzajú Britániu ako svoju preferovanú destináciu.

„Globálny azylový rámec je ako dlžobný úpis, ktorý Západ nemôže splniť,“ varovala a dodala: „Vytvorili sme systém takmer nekonečnej ponuky, ktorý povzbudzuje milióny ľudí, aby skúsili svoje šťastie, a dobre vieme, že nemáme kapacitu uspokojiť ani zlomok dopytu.“

Bravermanová sa pýtala, či je Dohovor OSN o utečencoch z roku 1951 „vhodný pre našu modernú dobu“ a požiadala svetové vlády, aby zvážili, či ho netreba reformovať. 

Bezprostredné nebezpečenstvo

Od januára tohto roku sa do Spojeného kráľovstva dostalo na malých člnoch takmer 24 000 nelegálnych migrantov. Hoci ide o 26-percentný pokles oproti rovnakému obdobiu v roku 2022, očakáva sa, že toto číslo bude ďalej rásť.

Bravermanová dostala od premiéra Rishiho Sunaka úlohu zastaviť migračné člny, čo musí urobiť pred budúcoročnými voľbami. Počas svojho prejavu v USA vládna politička uviedla, že žiadnemu migrantovi, ktorý sa plaví cez Lamanšský prieliv do Británie, nehrozí „bezprostredné nebezpečenstvo“ a obvinila niektorých žiadateľov o azyl, že si pri výbere svojho konečného bydliska vyberajú to najlepšie.

Preto navrhuje, aby sa s osobami prichádzajúcimi z bezpečnej krajiny „prestalo zaobchádzať ako s utečencami“. Uviedla, že ako dieťa prisťahovalcov podporuje prisťahovalectvo, ale nekontrolovaná migrácia predstavuje hrozbu pre národ a národnú bezpečnosť z dôvodu nedostatočnej integrácie.

Povedala, že prílev migrantov do Británie za posledných 25 rokov bol „príliš veľký a príliš rýchly“ a „príliš málo sa myslelo na integráciu a vplyv na sociálnu súdržnosť“. „Ak je kultúrna zmena príliš rýchla a príliš veľká, potom sa to, čo tu už bolo, oslabí – a nakoniec zmizne,“ dodala.

Rwandský plán

Ministerka vnútra využila americký think-tank na obhajobu prístupu Spojeného kráľovstva k riešeniu migrácie cez nepovolené trasy. Zákon o nelegálnej migrácii, ktorý kritizoval Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, zavádza pravidlo, podľa ktorého budú tí, čo prídu cez Lamanšský prieliv, deportovaní do krajiny pôvodu alebo do Rwandy, kým budú čakať na vybavenie azylu.

Veľká Británia už vybudovala v Rwande ubytovacie zariadenia pre nelegálnych migrantov, ale zatiaľ sa neuskutočnili žiadne deportačné lety, pretože program bol napadnutý na súde. V súvislosti s rwandským plánom Bravermanová uviedla, že by sa mal uznať za „vhodný“ a že je správne, ak krajiny konajú bilaterálne, a nečakajú na medzinárodnú dohodu o reformách.

Uviedla tiež, že Európsky dohovor o ľudských právach (EDĽP) podpísaný v roku 1950 obmedzuje snahy vlád zavádzať opatrenia, akým je rwandský deportačný plán. Bravermanová a ďalší konzervatívni poslanci vyzvali na odstúpenie od dohovoru, ktorý vytrvalo kritizujú ako zastaraný.

„Akýkoľvek pokus o reformu dohovoru o prisťahovalectve vás označí za odporcu utečencov,“ povedala vládna politička a dodala: „Podobné prívlastky sa pripisujú každému, kto navrhuje reformu EDĽP alebo príslušného štrasburského súdu.“

„Odmietam názor, že od krajiny nemožno očakávať dodržiavanie ľudských práv, ak nie je členom medzinárodnej organizácie pre ľudské práva. [Je to], ako keby Spojené kráľovstvo nemalo hrdú históriu ľudských práv siahajúcu až do Veľkej listiny slobôd a EDĽP je jediná vec, ktorá nám bráni stať sa Ruskom,“ povedala Bravermanová.

Prečítajte si aj