Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Pixabay / Pexels)

Chcete zmeniť zdravotnú poisťovňu? Šancu máte už len do soboty

Každý poistenec môže vykonať zmenu zdravotnej poisťovne do 30. septembra. Na zmenu zdravotnej poisťovne zostávajú posledné dni a poistencom novej poisťovne sa poistenec stáva od 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka.

Vybrať si môžete medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) apeluje na poistencov, aby boli pri vypĺňaní prihlášky obozretní a jej vypĺňaniu venovali dostatok pozornosti.

„Poistenci často prihlášku podpisujú v rýchlosti, bez domyslenia dôsledkov, poskytujú svoje osobné údaje, avšak následne namietajú, že prihlášku nepodpísali, že podpis na prihláške bol sfalšovaný a podobne. V prípade, že sa poistenci domnievajú, že boli zneužité ich osobné údaje, odporúčame nahlásiť tieto skutočnosti na polícii. Aktuálne je možné podanú prihlášku kedykoľvek až do 31. októbra kalendárneho roka vziať späť, a to aj bez udania dôvodu,“ skonštatovala predsedníčka ÚDZS Renáta Bláhová.

Predsedníčka upozornila na skutočnosť, že sa v minulosti vyskytli prípady, keď došlo k zmene zdravotnej poisťovne bez vedomia poistencov, prípadne im osoby, ktoré s nimi prihlášku spísali, poskytli nepravdivé či zavádzajúce informácie. Takéto prípady odporúča oznámiť úradu. „Chceme však veriť, že v súlade s novoprijatou legislatívou zdravotné poisťovne už urobili účinné opatrenia, aby k takýmto nekalým praktikám nedochádzalo a tohtoročná kampaň bude férovejšia,“ povedala.

Prihlášku do zdravotnej poisťovne môžete podať aj on-line. Prihlasovať sa je možné iba do jednej poisťovne a poistenec je povinný informovať o tejto zmene aj svojho zamestnávateľa. Pozor však na nesprávne zadanie údajov, kvôli ktorým môže byť prihláška neplatná resp. nemusí byť poisťovňou akceptovaná.

Prečítajte si aj