Štvrtok 19. septembra, 2024
Dočasne poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor (v strede) počas včerajšej tlačovej konferencie. (Screenshot FB / Úrad vlády Slovenskej republiky)
»

Poľská polícia na slovenskej hranici zatiaľ autá nezastavuje 

Podľa reakcie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky nie je v Poľsku o kontrolách vozidiel zo Slovenska ešte oficiálne rozhodnuté. „Zástupcovia rezortu sú v úzkom kontakte s poľskou stranou, pričom prípadné prijaté opatrenia vo vzťahu k tranzitnej migrácii zo strany Poľska plánujú vopred prekonzultovať so Slovenskom,“ informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Podľa reportérov RTVS, ktorí boli situáciu skontrolovať na troch hraničných priechodoch, poľská polícia zatiaľ autá nezastavuje.

Premiér nášho severného suseda Mateusz Morawiecki v pondelok oznámil, že Poľsko v rámci opatrení na zastavenie prílevu imigrantov zavedie kontroly vozidiel prekračujúcich hranice so Slovenskom.

„Poveril som ministra vnútra, aby tam zaviedol kontroly… mikrobusov, dodávok, áut, autobusov, kde je podozrenie, že sú tam nelegálni migranti,“ povedal M. Morawiecki na predvolebnom mítingu.

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) sa snaží o tretie víťazstvo vo voľbách a spravila z migrácie ústrednú tému svojej kampane. Voľby sa uskutočnia 15. októbra spoločne s referendom o migrácii.

Slovensko v poslednom období čelí nárastu počtu nelegálnych migrantov. Podľa poľského ministerstva vnútra sa počet nelegálnych migrantov zadržaných na Slovensku zvýšil deväťnásobne v porovnaní s predchádzajúcim rokom a v tomto roku ich bolo už viac než 27 000.

Hovorca vlády Piotr Müller uviedol, že Varšava zvažuje sprísnenie kontrol na hraniciach, ale žiadne rozhodnutie ešte neprijala, pretože sa chce poradiť so svojimi partnermi.

„Blížime sa k tomuto rozhodnutiu, ale chceme, aby sa Slovensko jasne vyjadrilo, či plánuje svoje vlastné opatrenia. Ale pravdepodobne pôjdeme týmto smerom,“ povedal hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Vysvetlil, že pre migrantov sú Poľsko a Slovensko iba tranzitné krajiny, keďže ich cieľovou destináciou je Nemecko.

Podľa P. Müllera Varšava plánuje kontroly nielen na hraniciach so Slovenskom, ale aj s Nemeckom. Definitívne rozhodnutie však ešte nepadlo, keďže poľská vláda „to chce urobiť po dohode s našimi partnermi“.

„Nejde o uzatváranie hraníc. Majú záujem v budúcnosti hovoriť o opatreniach, ktoré by kontrolovali nejaké podozrivé vozidlá. Tieto opatrenia by sa mali zamerať vo väčšine prípadov na pašerákov. Niečo podobné sa deje na nemecko-českých hraniciach,“ uviedol dočasne poverený premiér SR Ľudovít Ódor na tlačovej konferencii.

„Začali sme tieto správy preverovať, keď sme ich dostali, a teraz stojíme pred rozhodnutím, či zavedieme osobitné ochranné opatrenia na poľsko-slovenskej hranici, ale možno nielen tam. Analyzujeme aj ďalšiu možnú trasu migrantov, konkrétne z (talianskeho) ostrova Lampedusa,“ uviedol P. Müller.

„Nechceme, aby ich naše rozhodnutie prekvapilo, ale nebudeme závislí od ich súhlasu, pretože hlavné je tieto trasy správne ochrániť, tak, aby sa migrantom znemožnilo dostať sa na územie Poľska a Nemecka,“ dodal hovorca poľskej vlády.

Prečítajte si aj