Štvrtok 19. septembra, 2024
Oliver Dowden, britský minister zahraničných vecí, prichádza na Downing Street v Londýne 27. februára 2023 (Hollie Adams/Getty Images)

Britská tajná služba varuje: V parlamente sú čínski špióni

Pred niekoľkými dňami bol zatknutý britský parlamentný výskumník pre podozrenie zo špionáže pre Čínu. Podľa denníka Times ide vraj o „jedno z najškodlivejších narušení bezpečnosti nepriateľským štátom”.

Podozrivým je údajne dvadsaťročný mladík, o ktorom sa „predpokladá, že je napojený na viacerých vysokopostavených poslancov vrátane niekoľkých, ktorí sú zasvätení do utajovaných alebo veľmi citlivých informácií,” uviedol The Times.

Spomínanými poslancami boli o Tom Tugendhat, minister bezpečnosti, a Alicia Kearnsová, predsedníčka zahraničného výboru Dolnej snemovne, obaja nedôverčiví voči Číne.

Britský premiér Rishi Sunak túto otázku údajne nastolil na samite G20 počas stretnutia s čínskym premiérom Li Čchiangom.

Prípad čínskych špiónov v britskom parlamente však pokračuje ešte ďalej. Britská tajná služba MI5 totiž oznámila, že dvaja kandidáti Konzervatívnej strany majú väzby na oddelenie Jednotného frontu – Ústredného výboru Čínskej komunistickej strany (ČKS) zodpovedného za získavanie politického vplyvu v Číne a v zahraničí.

Konzervatívna strana prijala „rýchle opatrenia” a vyradila potenciálnych kandidátov podozrivých z toho, že sú čínskymi špiónmi.  Uviedla to  ministerka Maria Caulfieldová po varovaní  bezpečnostnej služby pred dvoma potenciálnymi kandidátmi v rokoch 2021 a 2022.

V e-mailovom vyhlásení zaslanom pre The Epoch Times hovorkyňa Konzervatívnej strany uviedla: „Keď obdržíme dôveryhodné informácie týkajúce sa bezpečnostných obáv o potenciálnych kandidátoch, budeme podľa toho konať.” Caulfieldová dodala, že každá vládnuca strana je cieľom ovplyvňovania a špionáže.

„Myslím si, a to bez ohľadu na to, aká strana je vo vláde, že vždy sa nájdu takí, ktorí sa snažia na túto stranu zamerať, buď aby získali informácie, alebo aby ju ovplyvnili,” povedala Caulfieldová v rozhovore pre Times Radio.

„Po tom, čo sme si dnes vypočuli o kandidátoch, na ktorých upozornila Konzervatívna strana, boli prijaté rýchle opatrenia a boli vyradení zo zoznamu. Už nekandidujú vo voľbách.”

Odhalenie prišlo len niekoľko dní po tom, čo metropolitná polícia zatkla dve osoby pre podozrenie zo špionáže vrátane spomínaného parlamentného výskumníka, ktorý bol vraj „pevne zakotvený v kruhu zákonodarcov nedôverčivých voči Číne”.

Dvaja muži vo veku dvadsať a tridsať rokov, ktorých identita nebola oficiálne zverejnená, boli do októbra prepustení na kauciu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj