Štvrtok 19. septembra, 2024
Tlačová konferencia OĽANO A PRIATELIA. (Screenshot: FB / OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
»

I. Matovič zverejnil kontroverznú komunikáciu R. Sulíka a J. Haščáka. Obvinil SaS, že slúži mafii

Líder OĽANO a priatelia, Igor Matovič, zverejnil v nedeľu na tlačovej konferencii časť komunikácie z jesene 2020 medzi predsedom SaS Richardom Sulíkom a finančníkom Jaroslavom Haščákom – niekdajším majiteľom finančnej skupiny Penta. Komunikácia má pochádzať z mobilu R. Sulíka. Podľa Matoviča Haščák inštruoval Sulíka, ako argumentovať ohľadom dofinancovania zdravotných poisťovní. Matovič tvrdí, že SaS tak slúžila „mafii“.

Predseda OĽaNO hovorí, že mu bola ponúknutá kompletná záloha telefónu R. Sulíka za milión eur, ale on to odmietol. Požiadal iba o kópiu state o komunikácii s Haščákom a nezaplatil nič. Komunikáciu má mať od človeka, ktorého Sulík „v niečom zásadnom podrazil“.

Záloha mala byť urobená 15. októbra 2020 a I. Matovič si ju podľa vlastných slov pozrel celú. „Možno si poviete, že je to perverzné. Na druhej strane, keď viete, že verejný činiteľ nekonal vo verejnom záujme, ale v záujme mafie, tak právo zverejniť súkromnú komunikáciu je nad právom na ochranu súkromia,“ hovorí líder OĽano a priatelia.

Podľa zverejnených správ mal Haščák povedať Sulíkovi, že vládny návrh zákona na dofinancovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne je hlúpy a nepremyslený. Následne ho podpredseda vlády Sulík žiadal o argumenty, ktoré by mohol použiť pri rokovaniach vlády a aby rovnaké argumenty zaslal aj ďalšej poslankyni SaS Jane Bittó Cigánikovej, aby ich mala k dispozícii. 

Na oplátku mal Sulík od Haščáka žiadať väčší priestor pre Bittó Cigánikovú a prezentovanie pozitívneho imidžu strany SaS v médiách vlastnených finančnou skupinou Penta. Tá vlastní vydavateľský dom News and Media Holding (Plus 7 Dní, Plus Jeden Deň, Nový Čas pre ženy, Trend, Život, Emma, Šarm, atď).

Matovič pripomenul, že v tom čase vláda riešila financovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, pričom Sulík a Bittó Cigániková mali tlačiť na to, aby peniaze išli aj do súkromných zdravotných poisťovní vrátane Dôvery, ktorá patrí Pente. Matovič tiež tvrdí, že SaS sa snažila presadiť odchod Mareka Krajčího z postu ministra zdravotníctva.

Podľa finančníka Jaroslava Haščáka by polícia mala začať trestné stíhanie vo veci korupcie alebo iných trestných činov týkajúcich sa osoby, ktorá ponúkla Igorovi Matovičovi komunikáciu z mobilného telefónu šéfa strany SaS, Richarda Sulíka, za čo požadovala milión eur. Haščák tiež tvrdí, že by polícia mala trestné konanie zahájiť aj voči Matovičovi za nepodanie oznámenia o tomto trestnom čine. Informoval o tom Martin Škubla, advokát Jaroslava Haščáka.

„Aktuálne sa od bývalého premiéra dozvedáme, že s človekom, ktorý mu dal miliónovú, pravdepodobne korupčnú ponuku, nielenže nevyrazil dvere a nenahlásil ho na polícii (hoci má zákonnú oznamovaciu povinnosť, inak sa odpustí trestného činu neoznámenia trestného činu), ale s touto osobou údajne zobchodoval vybrané súkromné správy,“ skonštatoval Haščák.

Haščák pripomenul, že v decembri minulého roka Matovič verejne naznačil, že disponuje informáciami o možnej korupcii Richarda Sulíka a o dva mesiace neskôr uviedol, že na túto tému vypovedal pred políciou. Taktiež zdôraznil, že polícia vtedy potvrdila, že sa zaoberá podozreniami, ktoré Matovič verejne vyjadril. Preto Haščák vyzýva políciu, aby vzhľadom na tlačovú konferenciu Igora Matoviča informovala verejnosť o výsledkoch jej doterajšieho vyšetrovania.

Richard Sulík sa odmietol vyjadrovať k obsahu údajných správ a zdôraznil, že on ani strana SaS nie sú zapletení do žiadnych korupčných prípadov. „Odmietam sa kúpať v bahne Igora Matoviča. On sa tam cíti ako ryba vo vode, jemu je tam dobre v tých fekáliách, ale ja to robiť nebudem,“ uzavrel líder SaS.

Prepis komunikácie, ktorú zverejnil Igor Matovič:

30. september 2020

Haščák: Ahoj Richard. Od nášho šéfa Dôvery som dostal info, že dnes na vládu Matovič predloží návrh na dofinancovanie sektoru spôsobom nie cez navýšenie platby za poistencov štátu, ale cez navýšenie kapitálu vo VŠZP. Pokladám to za hlúpy a nepremyslený akt pomsty Matoviča voči Pente.

Sulík: Sedím na vláde a musel by som odísť, keby že chcem hovoriť. Preto ak môžeš, napíš mi hlavné argumenty sem, prednesiem to. Tento bod ešte nebol.

3. október 2020

Sulík: Ahoj, asi vieš, že som to stopol na vláde s tým, že to prejdeme na koaličnej rade. Ak máš argumentáciu, daj ju prosím ťa Jane. Zavolám ju na koaličnú radu v pondelok.

Haščák: Dobré ráno. Áno viem. Máme všetko pripravené. Doručíme jej to. Kedy presne v pondelok by mala byť koaličná rada? Stačí, ak jej to dáme v pondelok ráno?

Haščák: A dík za poisťovne. Vážim si vašu konzistentnosť.

Sulík: Za poisťovne nemáš čo ďakovať. Ďakuj Jane Cigánikovej. Tá zabojovala a mohli by ste jej dať väčší priestor všeobecne, vrátane milého PR. Konzistentná v postojoch je najmä ona.

Haščák: Určite dáme. Idem na to dozrieť osobne.


Pravosť komunikácie nie je zatiaľ potvrdená. I. Matovič povedal, že nemá problém ísť s R. Sulíkom na detektor lži a dodal, že sa nesnaží prebrať voličov SaS. „Bol by som rád, keby dnešný deň bol posledným dňom Richarda Sulíka a Janky Penty Cigánikovej v politike,“ poznamenal.

J. Bittó Cigániková vysvetľuje, že bežne komunikuje so zástupcami všetkých nemocníc, ambulancií, lekárov, pacientskych organizácií a aj poisťovní. „Je to totiž moja práca a ich stanoviská bežne používam a potrebujem,“ uviedla a myslí si, že by to mali robiť všetci politici, aby boli v obraze a nenavrhovali „škodlivé hlúposti“.

„Od nikoho za to nič nepýtam ani nedostávam, okrem útokov pár zákerných ľudí, ktorí nič iné nedokážu. A mimochodom, už ste si asi mohli všimnúť, že ak ja chcem zaujať bulvár, dokážem to bez problémov sama,“ doplnila poslankyňa SaS.

Prečítajte si aj