Štvrtok 19. septembra, 2024
„Veľký brat vás sleduje“ - Európska komisia chce do konca septembra čítať naše rozhovory v messengeri (LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)
»

„Podľa čínskeho vzoru“: EÚ chce monitorovať súkromné chaty a fotografie

Európska únia by mohla získať prístup ku všetkým súkromným správam a fotografiám už koncom septembra. Nemecký poslanec Európskeho parlamentu tento plán opisuje ako „útok Veľkého brata“ na najosobnejšie údaje.

Únia chce už 28. septembra spustiť rozsiahle monitorovanie všetkých súkromných správ a fotografií v messengerových službách. Okrem toho EÚ plánuje zaviesť povinné overovanie veku. Vyplýva to z uniknutého dokumentu Rady Európskej únie.

Španielske predsedníctvo má v úmysle kontroverzný legislatívny návrh urýchlene prijať, informuje Reclaimthenet. Ako sa uvádza v dokumente, Európska komisia má v úmysle využiť posilnenú kontrolu na prevenciu a boj proti neobmedzenému šíreniu detskej pornografie na internete. Veľvyslanci členských štátov EÚ sa chceli rýchlo stretnúť, aby návrh schválili potrebnou väčšinou.

Ostrá kritika proti návrhu

Komisia sa už dlhšiu dobu snaží presadiť takýto zákon. Kritici projekt často označujú za „kontrolu chatu“. Zároveň vidia v novej technológii zásah do slobody prejavu. Hlásia sa k zachovaniu súkromia a dôvernosti súkromnej komunikácie.

Plán EÚ sa už v júli stretol s odporom akademických kruhov. 300 akademikov z viac ako 30 krajín vyjadrilo v otvorenom liste Európskej komisii  „vážne výhrady“. Proti plánovanému systematickému monitorovaniu predložili najmä technické argumenty.

Nemecký poslanec Patrick Breyer zohráva dôležitú rolu v prebiehajúcich rokovaniach v Európskom parlamente. Je jedným z najhlasnejších kritikov návrhu zákona. Keď sa Breyer dozvedel o pláne, varoval, že nejde o nič iné ako o „dymovú clonu“ – t. j. zavádzanie – v otázke koncového šifrovania.

Okrem našich chatových správ by nový zákon umožnil Európskej komisii prístup k našej fotogalérii. (SAJJAD HUSSAIN/AFP via Getty Images)

Breyer je právnik a v Európskom parlamente zastupuje Pirátsku stranu. Opísal, že po presadení tohto zákona budú musieť messengerové platformy ako WhatsApp či Signal vykonávať kontroly na strane zákazníka. To by podľa neho znamenalo zmeniť telefóny ľudí na „skenery  chýb“.

„Slová“ o šifrovaní nás nepresvedčili

Breyera nepresvedčili ani „slová“ Európskej komisie o šifrovaní. Domnieva sa, že budúci zákon by mohol znamenať koniec bezpečného šifrovania, a tým aj koniec súkromnej komunikácie. Okrem toho by mohlo dôjsť k tomu, čo nazýva „neúčinným blokovaním sietí a cenzúrou zo strany vyhľadávačov“.

Jedným z ustanovení návrhu zákona je skenovanie cloudových úložísk kvôli nezákonnému obsahu. To je podľa neho hlavným deklarovaným cieľom návrhu EÚ. Breyer sa domnieva, že by to viedlo k masívnemu sledovaniu súkromných fotografií.

Zákon ignoruje iné riešenia

Legislatíva však neponúka  zlepšenie práce orgánov činných v trestnom konaní, ktoré by informovali o takomto obsahu. Rovnako sa v návrhu nestanovujú celoeurópske normy pre prevenciu, podporu a poradenstvo pre obete, ani pre „účinné vyšetrovanie trestných činov“. Podľa názoru Breyera by však tieto kroky boli správnym spôsobom riešenia problému.

Za ďalší spôsob zrušenia anonymnej komunikácie považuje poslanec EP aj plánované kontroly veku. Podľa návrhu zákona by takéto kontroly mali byť pre komunikačné služby povinné, uvádza Uncut News.

„Štátny dohľad podľa čínskeho vzoru“

Breyer zhrnul vplyv pripravovaného zákona prirovnaním: „Štát dohľadu podľa čínskeho vzoru“. Vo svojej podstate poslanec označuje zákon za „útok Veľkého brata na naše mobilné telefóny, súkromné správy a fotografie pomocou algoritmov náchylných na chyby“.

„Kontrola chatu je ako keď pošta otvára a skenuje všetky listy – neefektívne a nezákonné. Aj tie najintímnejšie nahé fotografie a sexuálne chaty by sa zrazu mohli dostať k zamestnancom spoločnosti alebo na políciu,“ vysvetľuje poslanec.

Na záver dodáva: „Všetci sme závislí na bezpečnosti a dôvernosti súkromnej komunikácie. Týka sa to ľudí v núdzi, obetí zneužívania, detí, podnikateľskej sféry a tiež vládnych orgánov.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj