Štvrtok 19. septembra, 2024
Robert Fico (vľavo) a Peter Pellegrini 15. marca 2018 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Po demisii premiéra Roberta Fica, ktorý ponúkol odstúpenie v súvislosti s vraždou novinára, sa stal novým premiérom Peter Pellegrini. (Foto: VLADIMÍR ŠIMÍČEK/AFP cez Getty Images)
»

Predvolebný spor Smeru a Hlasu: boj o rovnakého voliča

Robert Fico vo svojom nedávnom videu vysvetlil, že predseda Hlasu Peter Pellegrini v diskusnej relácii na Markíze opätovne potvrdil, že je schopný spojiť sa s Progresívnym Slovenskom (PS), aby vytvorili novú vládu, čím sa vďaka takémuto politickému obchodu bude môcť stať premiérom, aj keby Hlas nebol víťaznou stranou.

R. Fico nazval Hlas sesterskou stranou Smeru, s ktorou by chcel vytvoriť budúcu koalíciu, musí však rešpektovať ich plné právo samostatne sa rozhodnúť, s kým pôjdu do koalície. Upozorňuje preto ľavicových a sociálne-demokratických voličov, že lepšie je pre nich voliť Smer a nie Hlas, lebo pri voľbe Hlasu môže byť ich volebný hlas „zneužitý na vytvorenie pravicovej vlády zloženej z Hlasu, PS, liberálov a ktoviekoho ešte iného“.

Peter Pellegrini v relácii TV Markíza opakovane neodmietol možnú povolebnú spoluprácu s PS. Predseda Smeru vo videu upozornil na Pellegriniho časté poznámky o odmietaní „minulosti”, čím má mať na mysli Smer, v ktorom samotný líder Hlasu pôsobil 20 rokov. „Lepšie bude, ak Smer, aj na úkor Hlasu, získa dominantnejšie postavenie a zostaví stabilnú vládu a s inými politickými hráčmi,“ uviedol R. Fico.

Na video lídra Smeru onedlho zareagoval P. Pellegrini vlastným videom, v ktorom rozčarovane sumarizuje, čo R. Fico povedal. Na jednej strane podľa neho R. Fico označuje Hlas za sesterskú stranu Smeru, s ktorou túži vytvoriť koalíciu, na strane druhej však navádza voličov Hlasu, aby volili radšej Smer. „Na túto dvojtvárnosť sme si už u neho zvykli, hoci jej vôbec nerozumieme,“ reaguje líder Hlasu. „Dôležitejšie je ale niečo iné – Robert Fico nám prvýkrát povedal, s kým chce na Slovensku vládnuť,“ zdôrazňuje Pellegrini.

„Kto sú tí hráči, Robert?” pýta sa P. Pellegrinim s kým iným namiesto Hlasu by chcel Smer zostavovať vládu. „Hovoríš teraz o hnutí Republika, ktoré ide organizovať referendum o vystúpení Slovenska z NATO? O Republike, s ktorou všetky normálne strany spoluprácu odmietli? Pýtam sa, lebo okrem SNS ti tam žiaden iný politický hráč okrem Hlasu neostal. Všetky ostatné strany Smer jasne vylúčili.“

Predseda Hlasu zopakoval svoje 3 podmienky pre vstup do vlády a vysvetlil, že si nevie predstaviť, ako by ich dokázal presadiť v spolupráci s progresívnymi alebo liberálnymi stranami. Avšak štvrtou podmienkou je, že členstvo Slovenska v EÚ a NATO taktiež nesmie byť ohrozené, čo sa môže ľahko stať spoluprácou s Republikou. „Robert, vládou s fašistami sa ani nestraší, ani nevyháža. Hlas, ani ja osobne sa nikdy na takej vláde nebudeme podieľať. Ale vďaka za informáciu, ako si Smer predstavuje slovenskú budúcnosť.”

Podľa Michala Cirnera, politológa z Prešovskej univerzity, sa momentálna situácia javí tak, že práve Hlas bude tou stranou, ktorá síce voľby nevyhrá, ale nakoniec rozhodne o zložení budúcej vlády. Bude tým povestným jazýčkom na váhach potrebným pre obe najsilnejšie strany – buď Smer alebo PS – aby sa k nim priklonil. „Pellegrini voľby nevyhrá, ale je pravdepodobné, že bude rozhodovať o tom, aká vláda po voľbách vznikne a či to bude vláda so Smerom, alebo s PS a ďalšími partnermi,“ uviedol M. Cirner.

Ako bude skutočná povolebná spolupráca vyzerať, sa na základe posledných vyjadrení politikov stále nevyjasnilo. Smer a Hlas súperia o rovnaký elektorát. Snažia sa tesne pred voľbami pretiahnuť voličov od najbližšej konkurencie na svoju stranu a získať čo najlepší výsledok.

Prečítajte si aj