Štvrtok 19. septembra, 2024
Jozef Pročko po útoku. (Screenshot FB / Jožo Pročko - stránka)
»

Fyzické potýčky OĽaNu pred voľbami pomohli. Jazýčkom na váhach by mohol byť Hlas

Poslanci hnutia OĽaNO sú viac a viac zapojení do fyzických potýčiek na uliciach. 

Slovensko nedávno obletelo video incidentu medzi Robertom Kaliňákom, Richardom Glückom a predsedom OĽaNO Igorom Matovičom. Najprv sa R. Kaliňák s I. Matovičom v aute naťahovali o mikrofón, cez ktorý líder OĽaNO slovne napádal poslancov Smeru a narúšal ich tlačovú konferenciu. V záchvate boja I. Matovič kopol R. Kaliňáka do pŕs a následne R. Glück udrel Matoviča minimálne 2-krát do tváre, čím sa aj pochválil na sociálnej sieti.

Ďalší kandidáti OĽaNO sa v uplynulých dňoch dostali do podobných situácií ako ich predseda. Najprv sa 26-ročný Tomáš Holkovič (na kandidátke číslo 44) dostal do konfliktu počas mítingu v bratislavskej Petržalke. Na videu vystupuje z mediálne známeho auta a háda sa s neznámym mužom. T. Holkovič mu dal dve rany päsťou do tváre, muž ale v obkolesení ďalších ľudí pokračoval v hádke. Kandidát na poslanca nastúpil do auta a odišiel.

„Napriek tomu, že mi ten pán štyrikrát napľul priamo do tváre, očí a úst, sa ospravedlňujem za svoju reakciu. Hneď po incidente som požiadal o stiahnutie z kandidátky,“ uviedol Holkovič, ktorý je bývalý kickboxer.

VIDEO 1

VIDEO 2

Ďalšia nepríjemná situácia sa stala kandidátovi OĽaNO Jozefovi Pročkovi na mítingu v centre Lučenca. Po slovnej prestrelke s jedným mužom, pristúpil k poslancovi neznámy páchateľ a hádzal na neho vajcia. J. Pročko si to všetko točil na video. Tretí muž ho mal dokonca udrieť zozadu do hlavy a nasledovalo ešte aspoň jedno vajce. 

Na neskoršiu tlačovú konferenciu prišiel J. Pročko v medicínskom krčnom golieri a prečítal svoj stav z lekárskej správy: „Pohmoždená hlava s odreninou a podvrtnutie krčnej chrbtice.“ Od útoku má údajne sucho v ústach, piskot v ušiach a zvracia.

VIDEO:

Ťažko povedať, či početné potýčky kandidátov OĽaNO tesne pred voľbami sú skutočné alebo zámerne vyprovokované nimi samými, aby na seba strhli pozornosť a získali viac hlasov, alebo naopak inou stranou, aby im pošramotili reputáciu. Ak sa však pozrieme na posledný prieskum Ipsosu pre denník Pravda, rozhodne im neublížili. Víťaz minulých volieb zaznamenal nárast potenciálnych voličov a pohybuje sa spoločne s hnutím Republika nad hranicou 8 %. Keďže hnutie ide do volieb ako koalícia (OĽaNO a priatelia) potrebuje na vstup do parlamentu 7 %, narozdiel od ostatných strán, ktorým stačí získať 5 %.

Na prvých troch miestach sú už stabilne Smer (20,3 %), Progresívne Slovensko (17,2 %) a Hlas (13,1 %). Do parlamentu by sa dostali aj Sloboda a Solidarita (6,1 %), Slovenská národná strana (5,6 %) a Kresťanskodemokratické hnutie (5,3 %). Naopak, tesne pred bránami parlamentu sa podľa prieskumu ocitli strany Sme rodina, Aliancia – Szövetség alebo Demokrati.

Ak by voľby dopadli presne podľa posledného prieskumu, mali by sme v parlamente osem strán. Ak by všetci lídri strán dodržali svoje predvolebné vyjadrenia, s kým budú spolupracovať po voľbách, vládu by za týchto podmienok nedokázal zostaviť ani Smer, ani Progresívne Slovensko. Tým povestným jazýčkom na váhach by sa stala strana Hlas, ktorá by mohla rozhodnúť, ku komu sa prikloní a ako by budúca koalícia vyzerala.

Prečítajte si aj