Štvrtok 19. septembra, 2024
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na 77. Valnom zhromaždení OSN v roku 2022, New York. (Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP via Getty Images)

Prezidentka na Valnom zhromaždení OSN: „Teší ma, že lídri z celého sveta považujú našu krajinu za rešpektovaného partnera“

78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa začalo v utorok 19. septembra, prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi v rámci všeobecnej rozpravy dnes večer. Bude to zároveň jej posledné vystúpenie na pôde OSN vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky.

Okrem účasti na všeobecnej rozprave mala na programe niekoľko významných bilaterálnych stretnutí s medzinárodnými lídrami, vrátane generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a moldavskej prezidentky Maie Sanduovej.

Vo svojom vyjadrení po týchto rokovaniach zdôraznila významnú úlohu Slovenska v medzinárodnom kontexte: „Teší ma, že lídri z celého sveta považujú našu krajinu za rešpektovaného partnera“.

Medzi ďalšie významné stretnutia patrila aj schôdzka s prezidentkou Slovinska Natášou Pirc Musarovou, švajčiarskym prezidentom Alainom Bersetom, španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a prezidentom Severného Macedónska Stevom Pendarovským.

Rokovania prebehli aj s prezidentom Kene Williamom Rutom. Diskutovali o možnostiach prehĺbenia spolupráce v niekoľkých dôležitých oblastiach. Hlavnými témami rozhovoru boli ekologické hospodárstvo, elektromobilita a kybernetická bezpečnosť. Obaja lídri sa zhodli na tom, že prechod na zelenú ekonomiku predstavuje príležitosť aj pre slovenské firmy, ktoré by sa mohli uplatniť na rýchlo rastúcom africkom trhu.

Cieľom SR je odstránenie chudoby a podpora eko hospodárenia

V pondelok vystúpila prezidentka  s prejavom na Summite trvalo udržateľného rozvoja, kde zdôraznila konkrétne ciele, ktoré sa Slovensko zaviazalo splniť do roku 2030. Medzi tieto ciele patrí odstránenie chudoby, znižovanie nerovností a podpora spravodlivého a ekologického hospodárenia.

V prejave poukázala na rastúci počet ľudí ohrozených chudobou  nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Prezidentka vyzvala na spoločné úsilie v prospech udržateľného rozvoja planéty, a to nielen na vládnej úrovni, ale aj od občanov a občianskej spoločnosti. „Som rada, že Slovensku sa darí v napĺňaní viacerých ambícií. Zlepšujeme kvalitu našich vôd a pomaly sa zlepšuje aj kvalita nášho ovzdušia, ako aj  energetická efektívnosť. Potrebujeme však zabrať v oblasti odstránenia generačnej chudoby a zlepšiť prístup k vzdelávaniu detí, ktorých sa generačná chudoba priamo týka. A to je veľmi konkrétny záväzok Slovenska, ktorý na summite zaznel,“ uviedla Z. Čaputová.

V prejave pochválila aj úsilie Slovenska v oblasti ekológie. Hovorila o tom, že 85 % elektrickej energie na Slovensku sa vyrába s nulovými emisiami. Krajina plánuje do siedmich rokov investovať 5% svojho HDP na dekarbonizáciu ekonomiky a zvýšenie využitia obnoviteľných zdrojov energie. Rovnako sa zmienila aj o krokoch na revitalizáciu riek, lesných plôch a zvyšovanie rozlohy bezzásahových území v národných parkoch.

V oblasti chudoby má Slovensko ambiciózne plány na integráciu okrajových rómskych komunít. V najbližších ôsmich rokoch plánuje investovať takmer jednu miliardu eur, aby bojovalo proti generačnej chudobe  ovplyvňujúcej  mnohé rómske rodiny.

Rokovanie so šéfom OSN o bezpečnostnej situácii

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa v nedeľu stretla v New Yorku s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom, kde diskutovali o kľúčových témach pred nadchádzajúcim zasadnutím Valného zhromaždenia OSN. Hlavnou témou rozhovoru bola bezpečnostná situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine a riešenie klimatickej krízy. 

Generálny tajomník OSN vyjadril uznanie Slovensku za jeho odhodlanie stáť na strane medzinárodného práva a Charty OSN v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine. Rovnako vyzdvihol kroky, ktoré Slovensko už podniklo a stále podniká na ceste k dosiahnutiu klimatickej neutrality do roku 2050.

Prezidentka Čaputová ešte dnes večer plánuje stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý vystúpil s prejavom pred Valným zhromaždením OSN včera.

Prečítajte si aj