Štvrtok 19. septembra, 2024
Vnútro reaktorovej haly blokov 1 a 2 JE Mochovce ( IAEA Imagebank – Flickr: 03210007, CC BY-SA 2.0)

Elektrina sa od budúceho roka zvyšovať nebude

Vláda Slovenskej republiky podpísala zmluvu so Slovenskými elektrárňami (SE) na dodávku elektrickej energie pre domácnosti za cenu 61, 20 eura za megawatthodinu. Platnosť zmluvy je na roky 2023 a 2024.

Na tlačovej konferencii to oznámil premiér Ľudovít Ódor za prítomnosti generálneho riaditeľa SE Branislava Strýčka.

„Podpísali sme so Slovenskými elektrárňami tzv. implementačnú zmluvu. Domácnosti budú môcť nakupovať elektrickú energiu (silovú zložku) od budúceho roka za nezmenenú cenu, čo je, samozrejme, v týchto ťažkých časoch dobrá správa. Môžeme to urobiť najmä preto, lebo Slovensko vyrába dostatok elektrickej energie. Môžem povedať, že v súčasnosti tretí blok v Mochovciach ide na 96 %. Aj z tohto titulu je v tomto prípade možné dávať v zásade pre domácnosti plošnú pomoc,“ uviedol Ódor.

Minister hospodárstva upresnil, že „Slovenské elektrárne na základe tejto dohody budú dodávať slovenským domácnostiam elektrickú energiu v nasledujúcom období cez tzv. agenta – spoločnosť SPP, ktorá je v pôsobnosti ministerstva hospodárstva. Tá bude nakupovať elektrinu od SE za stanovenú cenu 61, 20 eura/ MWh a zároveň bude prostredníctvom dodávateľov elektrinu ďalej dodávať domácnostiam.“

Podľa slov generálneho riaditeľa SE Branislava Strýčka sa elektrárne stanú po spustení štvrtého jadrového bloku v Mochovciach veľmocou vo výrobe elektriny z jadra.

Na výške úhrad sa vláda dohodla s o Slovenskými elektrárňami a ich akcionármi ešte minulý rok. Dodatok k memorandu na dodávky za zvýhodnenú cenu má platiť do roku 2027.

Prečítajte si aj