Štvrtok 19. septembra, 2024
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. (ABIR SULTAN/POOL/AFP via Getty Images)
»

Izraelský premiér navštívi Čínu. Ameriku ubezpečil, že je pre neho stále „nenahraditeľným“ spojencom

Úrad izraelského predsedu vlády v utorok uviedol, že  izraelský premiér Benjamin Netanjahu bol pozvaný na návštevu Číny.

Netanjahu na utorkovom stretnutí s členmi amerického Kongresu informoval, že obdržal pozvanie na oficiálnu návštevu Číny a že Bidenova administratíva bola o pripravovanej návšteve informovaná už pred niekoľkými mesiacmi.

Izraelský premiér dal členom Kongresu jasne najavo, že „bezpečnostná a spravodajská spolupráca medzi USA a Izraelom je na najvyššej úrovni, a zdôraznil, že USA budú vždy dôležitým a nenahraditeľným spojencom Izraela“.

Peking návštevu nepotvrdil a nebol stanovený ani konkrétny dátum. Bude to Netanjahuova štvrtá návšteva Číny a prvá od marca 2017. Pozvanie prichádza v čase, keď Netanjahu stále čaká na pozvanie na oficiálnu návštevu Washingtonu od prezidenta Joea Bidena.

Biden v marci uviedol, že Netanjahu nebude v dohľadnom čase pozvaný na oficiálnu návštevu Washingtonu kvôli protestom, ktoré sa konajú v Izraeli v súvislosti s plánmi vlády na reformu súdnictva. Bidenova administratíva kritizovala plánovanú právnu reformu v Izraeli.

Čína odmieta užšie vzťahy s USA

Minulý mesiac mal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej cesty do Pekingu „priamočiary rozhovor“ s čínskym lídrom Xi Jinpingom a ďalšími vrcholnými diplomatmi. Jeho dvojdňovú cestu označili niektorí kritici za víťazstvo Čínskej komunistickej strany (ČKS).

Blinken, najvyšší americký predstaviteľ cestujúci do Číny od Bidenovho nástupu do funkcie, sa stretol s čínskym ministrom zahraničných vecí Qin Gangom a najvyšším diplomatom režimu Wang Yim.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) sa zúčastňuje na stretnutí s čínskym prezidentom Xi Jinpingom vo Veľkej sieni ľudu v Pekingu, 19. júna 2023 (Leah Millis / POOL / AFP via Getty Images)

„Máme záujem o vytvorenie mechanizmov krízovej komunikácie s cieľom znížiť riziko konfliktu,“ povedal Kurt Campbell, koordinátor Rady pre národnú bezpečnosť pre otázky Indopacifiku počas tlačovej besedy 14. júna.

Xi Jinping, ktorý ako predseda Ústrednej vojenskej komisie stojí na čele čínskej armády, sa k tejto otázke odmietol vyjadriť. Nebola to jediná demonštrácia moci zo strany hlavy čínskeho režimu. Zasadnutie vo Veľkej sále ľudu sa konalo za nezvyčajným stolom v tvare písmena U, na čele ktorého sedel iba Xi Jinping. Americkí a čínski predstavitelia boli zoradení po oboch stranách. Blinken sedel po jeho pravici.

Okrem toho, keď Blinken pricestoval na túto návštevu, na letisku ho privítal len nižšie postavený úradnícky káder, Yang Tao, generálny riaditeľ odboru pre severoamerické a oceánske záležitosti ministerstva zahraničných vecí.

Medzi priority USA na rokovaniach v Pekingu patrilo obnovenie bilaterálnych dohôd vo vojenskej oblasti. Ako uviedol Blinken novinárom, „Čína v tejto chvíli nesúhlasila s posunom v tejto otázke“, hoci americký politik túto otázku „opakovane nastolil“.

Čína posilňuje svoju prítomnosť na Blízkom východe

Čínsky režim v posledných mesiacoch prehlbuje svoju angažovanosť na Blízkom východe. V marci Čína sprostredkovala obnovenie diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou. V apríli čínsky minister zahraničných vecí rokoval s izraelským ministrom zahraničných vecí Eli Cohenom a ministrom zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijádom al-Malikím. Čínsky diplomat počas rozhovorov vyhlásil, že Peking je pripravený pomôcť pri mierových rozhovoroch založených na spoločnom riešení.

V júni Čína oznámila strategické partnerstvo s palestínskym vedením. Stalo sa tak počas stretnutia šéfa Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása so Xi Jinpingom. Podľa čínskych štátnych médií Xi Jinping počas stretnutia povedal, že Peking je ochotný pomôcť Palestínčanom dosiahnuť vnútorné zmierenie a podporiť mierové rokovania s Izraelom.

Xi Jinping prehlásil, že Peking a Palestínska samospráva sú dobrými partnermi, ktorí si navzájom dôverujú a podporujú sa. Poznamenal, že ČKS podporuje vec palestínskeho ľudu, ktorý chce obnoviť svoje národné práva a predložil všeobecný trojbodový návrh na riešenie konfliktu s Izraelom. Peking dúfa, že Čína bude zohrávať úlohu sprostredkovateľa.


Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj