Štvrtok 19. septembra, 2024
ČERNIHIV, UKRAJINA - 30. augusta: Poľnohospodárski robotníci zbierajú obilie neďaleko hraníc s Ruskom v regióne Černihiv 30. augusta 2023. (Foto: Pierre Crom/Getty Images)
»

Slovensko ani Poľsko zatiaľ embargo na ukrajinské agroprodukty nerušia 

Slovensko zatiaľ nemení svoje národné embargo na vybrané ukrajinské agrokomodity (pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená). Toto stanovisko potvrdil slovenský minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš po pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli. 

Európska komisia vyzvala Maďarsko, Poľsko a Slovensko, aby prehodnotili svoje jednostranné predĺženie embarga na ukrajinské agrokomodity. Ukrajina dokonca plánuje podať na tieto štáty žalobu na pôde WTO za porušovanie pravidiel voľného obchodu. Tieto krajiny uvalili embargo na ukrajinské obilie v snahe chrániť svojich poľnohospodárov. Spravili tak po rozhodnutí Európskej komisie nepredĺžiť platnosť reštriktívnych opatrení voči niektorým ukrajinským agroproduktom.

„Je to prirodzená reakcia na ochranu národného trhu pred nadmerným dovozom komodít z Ukrajiny,“ vysvetlil Bíreš. Dodal, že Ukrajinci v pondelok predložili systém zabezpečujúci kontrolu dovozu obilia na základe vývozných licencií. Podľa neho bolo nevyhnutné tento systém zaviesť pred zrušením embarga, a Európska komisia mala vytvoriť prechodné obdobie na otestovanie jeho účinnosti a schopnosti zabrániť nekontrolovanému dovozu.

„Naše stanovisko je, že budeme pokračovať v našich jednostranných opatreniach, pokiaľ systém zabezpečujúci kontrolu zo strany Ukrajiny nebude vyhodnotený a nebudú existovať záruky, že dovozy sú pod kontrolou,“ opísal situáciu.

Dodal, že ministerstvo pôdohospodárstva spolu s colníkmi preskúma ukrajinský systém a pripraví logistiku na kontrolu, čo môže trvať jeden až dva mesiace. Na otázku, či prijatie ukrajinského systému záruk znamená, že sa zruší ukrajinská žaloba, Bíreš reagoval:

„Naše stanovisko sa nemení, pokiaľ nebudú existovať záruky. Dokážeme predložiť naše dôvody a obavy na WTO. Nie je mi známe, či Ukrajina bude brať do úvahy testovanie, ktoré požadujeme, alebo pokračuje v žalobe,“ poznamenal.

Poľsko zachováva zákaz dovozu obilia z Ukrajiny

Poľsko ostane neoblomné v otázke zákazu dovozu ukrajinského obilia, aj napriek tomu, že Kyjev podal žalobu na Svetovej obchodnej organizácii (WTO). 

Potvrdil to v pondelok hovorca poľskej vlády Piotr Müller: „Trváme na svojom stanovisku, myslíme si, že je správne, vyplýva z ekonomickej analýzy a právomocí vyplývajúcich z práva EÚ a medzinárodného práva,“ uviedol Müller.

Prvá podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková v pondelok uviedla, že Ukrajina musí presvedčiť členské štáty EÚ, že nemôžu zakázať dovoz ukrajinských tovarov.

Zatiaľ čo Poľsko podporuje Ukrajinu v jej konflikte s Ruskom a považuje to za otázku svojej vlastnej bezpečnosti, Müller zdôraznil, že Poľsko nemôže ustúpiť pred morálnym alebo právnym nátlakom v oblasti obchodu.

Situácia je tu obzvlášť citlivá vzhľadom k nadchádzajúcim voľbám, kde vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) má silnú podporu práve v poľnohospodárskych oblastiach. Zákaz dovozu obilia z Ukrajiny zostáva teda v centre pozornosti ako otázka ekonomiky, tak aj politiky tejto krajiny.

Ruská invázia na Ukrajinu výrazne ovplyvnila ukrajinský vývoz obilia, pričom EÚ sa stala hlavným tranzitným a konečným cieľom pre ukrajinské obilie. Zatiaľ čo niektoré členské štáty EÚ podporovali otvorenejší prístup k ukrajinským produktom, iné, vrátane Poľska, zostávajú pri svojich opatreniach na ochranu svojich poľnohospodárov.

Prečítajte si aj