Štvrtok 19. septembra, 2024

M. Žilinka obviňuje prezidentku z účelového konania. Prezidentka považuje svoju žiadosť na Ústavnom súde za nevyhnutnú

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala koncom marca generálneho prokurátora Maroša Žilinku o poskytnutie všetkých rozhodnutí Generálnej prokuratúry (GP), ktoré boli prijaté počas jeho funkčného obdobia, teda od decembra 2020. Prezidentka žiadala GP o poskytnutie všetkých rozhodnutí týkajúcich sa paragrafu 363 a to v oboch prípadoch – aj keď GP návrhom vyhovela, aj keď nevyhovela. Inkriminovaný paragraf umožňuje zrušiť právoplatné uznesenia o vznesení obvinenia.

Maroš Žilinka odmietol poskytnúť rozhodnutia podľa paragrafu 363, na základe ktorých on alebo jeho námestníci oslobodili niektoré vplyvné osoby zo závažných obvinení z doby, keď vládol Smer pod vedením Roberta Fica.

Prezidentka Čaputová podala minulý týždeň žiadosť na Ústavný súd o výklad Ústavy Slovenskej republiky kvôli existencii ústavného sporu medzi ňou a generálnym prokurátorom Žilinkom. Ústavný súd má posúdiť, či je generálny prokurátor povinný jej rozhodnutia vydať. M. Žilinka podľa jeho slov požiadal prezidentku o osobné stretnutie, ale odpovede sa nedočkal.

„Nespochybňujem oprávnenie prezidentky SR podať Ústavnému súdu návrh na začatie konania o výklad ústavy. Návrh je účelový a zapadá do súkolia sústavných útokov,“ vyhlásil na svojej tlačovej konferencii Maroš Žilinka, ktorý vidí činy prezidentky ako snahu o vyvíjanie dlhodobého tlaku na jeho osobu a spochybňovanie jeho funkcie.

Prezidentkin hovorca Martin Strižinec vyjadril odlišný názor: „Za krokmi prezidentky smerom k Ústavnému súdu je presne opačný úmysel, než prezentuje generálny prokurátor – prezidentke ide o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora alebo osobu prezidentky, a teda o výklad ústavy, ktorý bude platný voči všetkým.“

Podľa Maroša Žilinku prezident nemá právomoc kontrolovať činnosť generálneho prokurátora SR, ktorý sa zodpovedá Národnej rade SR. „Generálny prokurátor nie je zodpovedný prezidentovi SR. Prokuratúra, na čele ktorej stojí generálny prokurátor, nie je súčasťou výkonnej moci, ktorej predstaviteľom je prezidentka,“ vysvetlil Maroš Žilinka. Takisto zdôraznil, že prezidentka nie je v pozícii orgánu činného v trestnom konaní.

Maroš Žilinka vyčíta prezidentke, že sústavne živí pochybnosti o tom, či GP rozhoduje v súlade so zákonom. „Nikdy som nerozhodoval s ohľadom na meno, priezvisko a status stíhanej osoby,“ povedal generálny prokurátor a dodal, že si stojí za každým svojím rozhodnutím, ako aj svojich námestníkov.

„Nepodarilo sa ma skrotiť ako takého divého psa na to, aby som stál v jednom šíku s tými, ktorí majú plné ústa akejsi očisty spoločnosti. Ale tá sa musí robiť v súlade so zákonom,“ zdôraznil M. Žilinka počas tlačovej konferencie.

Prezidentkin hovorca M. Strižinec vysvetlil, že ide predovšetkým o vyriešenie spornej ústavnoprávnej otázky, či generálny prokurátor má právo neposkytnúť prezidentke svoje rozhodnutia pre výkon jej právomocí. „Napriek zjavne osobnej rovine zo strany generálneho prokurátora sa prezidentka k mnohým výzvam na podanie disciplinárneho návrhu stavia vecne a bez argumentov tomuto tlaku nepodľahla. Akýkoľvek záujem o živé kauzy prezidentka dôrazne odmieta.“

Maroš Žilinka vyhlásil, že na základe súčasnej situácie prijal vnútorné rozhodnutie, ktoré už oznámil aj svojej rodine. „Útoky proti mojej osobe, prakticky denné, ma primäli k tomu, aby som uvažoval o tom, o čom by som inak neuvažoval.“ Avšak o aké konkrétne rozhodnutie ide, zatiaľ nepovedal. Verejnosť bude v správny čas informovaná. Zároveň odmietol špekulácie, že má ísť o jeho kandidatúru na prezidenta.

Poslanec Juraj Šeliga (Demokrati) predložil na svojej tlačovej konferencii tvrdenia, ktoré podľa neho potvrdzujú podozrenia týkajúce sa spolupráce generálneho prokurátora s vyšetrovacím tímom Oblúk. Odvolával sa na úrad inšpekčnej služby.

„Z tohto vyjadrenia policajnej inšpekcie je zrejmé, že existujú dôkazy o tom, že u Žilinku sa spolu s tímom Oblúk koordinovali, plánovali, čo budú robiť, a pripravovali si spôsob, akým budú diskreditovať vyšetrovateľov, ktorí odkrývali závažné kauzy Roberta Fica. Toto sú závažné podozrenia. Som zvedavý, či tí, ktorí tu vykrikovali o ,čurillovskej mafii‘ – Boris Kollár alebo Fico –, budú dnes kričať o ,Žilinkovej mafii‘,“ uviedol J. Šeliga.

M. Žilinka Šeligove tvrdenia odmietol: „Ak máte dôkazy, tak ich predložte, ale ak nie, tak neklamte a nezavádzajte verejnosť a nevylievajte na nás vedrá špiny.“

Žilinka sa na adresu Šeligu vyjadril, že jeho kroky majú jediný cieľ – upútavať verejnosť a stiahnuť na seba pozornosť za akúkoľvek cenu.

Prečítajte si aj