Utorok 22. októbra, 2024
ilustračná fotka/FB profil Pohotovostný pátrací tím

Prípad študentky Soni sa vyjasňuje: Záchranára vzali do väzby

Prípad, ktorý minulý týždeň otriasol Slovenskom, sa postupne vyjasňuje. Po tom, čo študentku Soňu našli zranenú a v bezvedomí pred nemocnicou v Petržalke, bol obvinený zdravotník z Bratislavy. Je obvinený zo znásilnenia a hrozí mu trest odňatia slobody od 7 do 15 rokov. 

Súd ho včera vzal do väzby po rozhodnutí o preventívnej väzbe. Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave, informoval o tejto udalosti: „Sudca skonštatoval dôvodnosť trestného stíhania, rozhodnutie nie je právoplatné.“

Obvineným je 54-ročný Ivan P. zdravotník z bratislavských Vajnôr, ktorého okolie opisuje ako osobu s výbušnou povahou a agresívnym správaním aj k pacientom. Napriek tomu, že boli podané sťažnosti praktikantiek v danom zdravotníckom zariadení, že ich obťažuje, tieto sťažnosti neboli vyriešené.

Dvadsaťdvaročná Soňa, študentka Divadelnej fakulty VŠMU, zmizla minulú nedeľu, keď nastúpila na autobus domov, no tam už nedošla. Po 26 hodinách ju našli ležať v bezvedomí s vážnymi zraneniami pred nemocnicou v Petržalke. Študentka bola omámená opiátmi a na tele mala rezné rany.

Polícia zadržala podozrivého v okolí Pezinskej Baby, následne ho previezla na záchranársku stanicu vo Vajnoroch, kde pracuje. Tam boli nájdené dôkazy a lieky, ktoré sa nachádzali u obvineného v jeho skrinke. Opiáty, ktoré mal odcudziť v práci, mali byť použité na omámenie znásilnenej študentky a uskutočnenie trestného činu. Obvinený si pár dní pred únosom a aj po ňom vzal tiež voľno, čo poukazuje na jeho možné spojenie s trestným činom.

Prípad študentky Soni je aktuálne vyšetrovaný ako trestný čin znásilnenia, a ak mu bude vina dokázaná, hrozí mu trest odňatia slobody na 7 až 15 rokov – informoval Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave.

SKZZ odmieta prípad paušalizovať

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) sa na sociálnej sieti vyjadrila, že odsudzuje konanie muža obvineného zo znásilnenia 22-ročnej študentky. Zároveň však odmieta, aby bol prípad paušalizovaný na všetkých záchranárov. 

Komora odsudzuje každý násilný a protiprávny čin, zvlášť taký, ktorý mal byť spáchaný zdravotníckym pracovníkom, ktorého prvotnou úlohou je najmä pomáhať chorým a zraneným. Platí to aj v aktuálnom prípade z Bratislavy. Zlyhanie jednotlivca nemôže zatieniť prácu ďalších tisícov príslušníkov záchranárskej komunity, uviedla SKZZ.

Podľa portálu Ženy v meste polícia eviduje za minulý rok 107 prípadov znásilnenia. Ide o najvyššie číslo za posledných desať rokov. Nemusí však ísť o presné číslo, pretože veľa žien sexuálne násilie či znásilnenie ani na polícii nenahlasuje.

Prečítajte si aj