Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný záber (Дмитрий Трепольский/ Pexels)

Ďalší ruský diplomat vyhostený zo Slovenska

Pracovník Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR bol vo štvrtok 14. septembra vyhostený zo Slovenska. Dôvodom boli jeho zdokumentované aktivity, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Uvedená osoba musí opustiť našu republiku do 48 hodín.

„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si v tejto súvislosti predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a dôrazne ho vyzvalo, aby Zastupiteľský úrad Ruskej federácie v SR a jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s týmto dohovorom, ako aj ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami,“ uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Matúša Dávid.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Moskva bude primerane reagovať na štvrtkové vyhostenie ruského diplomata zo Slovenska. Uviedlo to vo vyjadrení pre ruskú tlačovú agentúru TASS.

Poslednýkrát bol vyhostený väčší počet pracovníkov ruskej ambasády zo Slovenska po začatí konfliktu na Ukrajine. Vtedy boli najprv 14. marca 2022 vyhostené tri osoby a neskôr 30. marca 35 osôb.

Prečítajte si aj