Utorok 22. októbra, 2024
»

Bitku Matoviča s Kaliňákom bude riešiť polícia, Glücka už odvolali z funkcie

Včerajšia fyzická potýčka I. Matoviča s R. Kaliňákom a ďalšími členmi Smeru spustila vlnu rozčarovania medzi predstaviteľmi politických strán a širšej verejnosti. Hliadka mestskej polície nakoniec konflikt zažehnala, no bude ho naďalej skúmať a vyhodnocovať. Môže na to použiť záznamy z viacerých kamier, ktoré situáciu zachytili.

Čo sa stalo?

Počas včerajšej tlačovej konferencie strany Smer k migrácii predseda OĽANO zaparkoval svoje auto v blízkosti rečníkov a cez amplión začal obviňovať predsedu Smeru Roberta Fica a niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že práve oni sú zodpovední za vzniknutú situáciu, keďže migranti využívajú vydávanie potvrdení cudzincom, ktoré oni zaviedli počas svojej vlády a na nedávnej schôdzi parlamentu odmietli podporiť novelu, ktorá by túto povinnosť zrušila.

Poslanci Smeru následne tlačovú konferenciu prerušili a niektorí postupne prichádzali k Matovičovmu autu, z ktorého reproduktorov si museli vypočuť ostrú kritiku. Postupne sa pri aute zastavili Ján Mažgút, Marián Saloň a najdlhšie sa pri ňom zdržal Robert Kaliňák. Dvojica začala zápasiť o mikrofón, pričom Matovič obviňoval Kaliňáka z pokusu o krádež jeho majetku a kopol ho do hrude. Ako posledný sa k dvojici pripojil Richard Glück, ktorý počas ďalšej šarvátky udrel predsedu OĽANO do tváre. Vzápätí zasiahla mestská polícia a politikov od seba oddelila. 

Predseda Smeru Robert Fico čakal pri rečníckom pulte a do incidentu sa nezapojil. Takisto odmietol situáciu komentovať, aj keď neskôr na svojom Facebooku sa zastal straníckych kolegov a zhrnul to slovami: „“Matovič dostal len to, po čo si prišiel!”

Trestné oznámenia

Robert Kaliňák už podal trestné oznámenie. „Pri sérii porušení zákona, ako urobil on, vrátane podozrení z trestnej činnosti, ste ako občan povinný reagovať a ja som reagoval ako občan,“ povedal na tlačovej konferencii. I. Matovič mal podľa neho narúšať verejný poriadok.

Igor Matovič považuje za zbytočné podávať trestné oznámenie, keďže tak už podľa neho urobil niekto iný. „Medzičasom som už zaregistroval od viacerých ľudí, že podali sami trestné oznámenie, takže už to považujem za duplicitné. Vzhľadom na to, že mnoho státisícov ľudí to videlo, zrejme padne viacero trestných oznámení. Policajný zbor to bude asi musieť zosumarizovať na jedno miesto,“ vysvetlil. 

Ďalej dodal, že sa zúčastnilzučastnil tlačovej konferencie, keďže bola ohlásená ako verejná a jeho zámerom bolo povedať ľuďom ohľadom otázky s migráciou pravdu.

Richarda Glücka už v Košiciach odvolali z funkcie

Richard Glück, ktorý udrel I. Matoviča do tváre, sa svojím útokom prezentoval aj na sociálnej sieti. Zdieľal fotku z konfliktu so slovami: „Toto je odo mňa pre Matoviča za všetkých Slovákov, ktorým zničil životy. Váš Richard Glück“. O niekoľko hodín príspevok zmizol.

Toto počínanie malo následne dohru na mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Košiciach na opačnom konci republiky. Poslanci tunajšieho MsZ Richarda Glücka odvolali z funkcie člena legislatívno-právnej komisie pri MsZ. 

„Vzhľadom na to, že to bolo zdieľané aj na sociálnej sieti tej osoby, ktorej sa to týka, tak si naozaj myslím, že by sme nemali podporovať takéto správanie. Nech už sú politické boje akékoľvek, fyzické by byť nemali,“ povedala predsedníčka komisie Beáta Zemková.

Medzi predstaviteľmi politických strán došlo k vzácnej zhode – včerajší incident považujú za hanbu slovenskej politiky.

Prečítajte si aj