Štvrtok 19. septembra, 2024

Počet obvinených prevádzačov na Slovensku stúpa

Minulý týždeň sa konalo stretnutie medzi predstaviteľmi Ministerstva vnútra a starostami obcí a miest v blízkosti Veľkého Krtíša. Na stretnutí sa diskutovalo o spôsoboch, ako môže byť situácia v tejto oblasti zlepšená a ako môže byť zmiernená záťaž pre miestne samosprávy a zabezpečená kvalita života obyvateľov.

Ministerstvo vnútra zdôraznilo, že v súčasnosti nie je uzavretie hraníc funkčným riešením. Odôvodňuje to tým, že slovensko-maďarská hranica, ktorá je dlhá viac ako 650 km a má rôzne priechody, by v prípade jej uzavretia vyžadovala neefektívne využitie síl a prostriedkov.  Problém vidí ministerstvo vo vzájomnej komunikácii prevádzačov. Podstatou riešenia je údajne boj proti prevádzačstvu. 

Epoch Times Slovensko sa obrátilo na Ministerstvo vnútra so žiadosťou o popísanie spôsobov boja proti prevádzačstvu na SR.

„Boj proti organizovaným skupinám prevádzačov okrem uniformovaných zložiek zahŕňa najmä poznatky z operatívnej činnosti príslušníkov Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii. Vzhľadom na neustále meniaci sa modus operandi prevádzačov musí polícia pružne reagovať,” uviedol Tlačový odbor kancelárie Ministerstva vnútra. 

Čo sa týka miery úspešnosti boja proti prevádzačstvu na Slovensku, tlačový odbor kancelárie Ministerstva vnútra nám poskytol nasledujúce údaje: 

„Rok 2023 /do 31.8./ – obvinených za § 355 TZ  – 124 prevádzačov, ktorí sú prevažne štátnej príslušnosti:  slovenská, sýrska, moldavská, ukrajinská, česká, gruzínska

Rok 2022 /celý rok/ – obvinených za § 355 TZ – 197 prevádzačov, boli hlavne štátnej  príslušnosti: ukrajinská, slovenská, sýrska, moldavská, rumunská, poľská, česká, srbská      

Rok 2021 /celý rok/ – obvinených za § 355 TZ – 60 prevádzačov, hlavne štátnej príslušnosti: slovenská a ukrajinská”

Z údajov je zrejmé, že počet obvinených z prevádzačstva na Slovensku z roka na rok stúpa, reflektujúc rastúci prílev migrantov na štátnych hraniciach. Dôvody súčasnej migračnej situácie vidí ministerstvo vo viacerých faktoroch, predovšetkým vo vyhrotenej situácii medzi Tureckom a Sýriou, zemetrasení v Turecku z februára toho roku, ako aj uvoľnení opatrení po Covide-19. 

Prečítajte si aj