Štvrtok 19. septembra, 2024
Námestie osloboditeľov v Košiciach, ilustračná fotografia (Foto: Jan Starec, CC BY-SA 3.0)

Košičania žiadajú vrátenie histórie: Petíciou za zmenu názvu námestia sa chcú zbaviť stôp komunizmu

V pondelok bola na miestnom úrade mestskej časti Staré Mesto v Košiciach odovzdaná petícia, ktorú podpísalo takmer 1900 Košičanov žiadajúcich zmenu názvu z Námestia osloboditeľov na Legionárske námestie. Podľa petície by malo ísť o návrat k pôvodnému názvu námestia, ktoré malo v roku 1919. Petícia za zmenu názvu bola spustená ešte v júli. 

„Žiadame, aby sa Košice vrátili k historickému pomenovaniu námestia z roku 1919 a z roku 1945, teda k názvu Legionárske námestie, a uctili si tak pamiatku členov légií, ktoré boli sformované a vytvorené generálom Milanom Rastislavom Štefánikom v Rusku, Francúzsku a Taliansku, a ktoré sa nezanedbateľnou mierou pričinili o vznik demokratickej Československej republiky v roku 1918, aj o porážku maďarskej boľševickej armády Bélu Kuna, ktorá vpadla na Slovensko v máji 1919,” uvádzajú autori petície.

Petícia tiež zdôrazňuje obdobie od jesene 1944 do leta 1945, kedy východné Slovensko bolo poznačené násilným odvlečením najmenej 10 000 občanov Československej republiky do sovietskych pracovných táborov. tzv. gulagov. Taktiež spomína na okupáciu Košíc sovietskou armádou 21. augusta 1968, ktorá si vyžiadala mnoho obetí, pričom nasledovalo dlhé obdobie okupácie krajiny komunistickým režimom.

Predseda petičného výboru Peter Neuwirth z Občianskeho združenia Res Cassovia vysvetľuje, že problém spojený s názvom námestia je vo vnímaní oslobodenia a súvisiacej histórie. „Problém je však v tom, že v roku 1945 prišla sovietska armáda, obsadila našu krajinu a dostali sme sa do sovietskeho vplyvu, to znamená, že sme boli síce formálne oslobodení, ale neboli sme slobodní,“ povedal Neuwirth.

Za zahanbujúcu považujú autori petície aj skutočnosť, že toto námestie je zdobené znakmi totalitného komunistického režimu, kosákmi kladivom a hviezdami.

V reakcii na túto petíciu vznikla protipetícia za ponechanie názvu Námestie osloboditeľov, ktorá zatiaľ získala 480 podpisov na internete.

Prečítajte si aj