Štvrtok 19. septembra, 2024
Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joe Bidena pri akcii v Bielom dome, 18. apríla, 2022. (Drew Angerer / Getty Images)
»

Syn amerického prezidenta súhlasí s priznaním viny za daňové úniky

Syn prezidenta Joea Bidena pristúpil na dohodu s americkými úradmi a súhlasil s priznaním viny za federálne prečiny, informoval prokurátor z Delaware.

Päťdesiattriročný Hunter Biden sa priznal k úmyselnému nezaplateniu federálnej dane z príjmu – uviedol americký prokurátor David Weiss v liste adresovanom súdu v Delaware. Hunter Biden sa chce pri nadchádzajúcom pojednávaní priznať k porušeniu zákona, ktorý zakazuje „úmyselné“ nepodanie daňového priznania, či neplatenie dane.

Podľa obvinenia získal Hunter Biden v roku 2017 zdaniteľné príjmy vo výške viac ako 1,5 milióna dolárov a v roku 2018 ďalších viac ako 1,5 milióna dolárov. V každom z týchto dvoch rokov musel podľa zákona zaplatiť na dani z príjmu viac ako 100 000 dolárov. Túto daň však „úmyselne nezaplatil“.

Ide o tzv. prečiny, ktoré sú klasifikované medzi priestupkom a trestným činom. Za každý z nich mu hrozí až jeden rok väzenia. Podľa súdneho spisu zatiaľ nebolo naplánované žiadne pojednávanie.

Hunter Biden uviedol koncom roka 2020, že úrady vyšetrujú jeho „daňové záležitosti“. Povedal: „[Som] presvedčený, že profesionálne a objektívne preskúmanie týchto záležitostí preukáže, že som so svojimi záležitosťami nakladal zákonne a riadne.“

Predvolanie zverejnené v roku 2022 ukázalo, že David Weiss si vyžiadal od banky JP Morgan Chase bankové záznamy Huntera Bidena. Agenti z daňového úradu neskôr informovali, že vyšetrovanie nebolo vedené správne.

Ďalšie obvinenia

V obvinení sa tiež uvádza, že v roku 2018 Hunter Biden „s vedomím, že užíva a je závislý na návykovej látke … vedome držal strelnú zbraň, a to revolver Colt Cobra 38SPL s výrobným číslom RA 551363, pričom uvedená strelná zbraň bola odoslaná a prepravovaná v medzištátnom obchode“.

Niekoľko médií informovalo, že Hunter Biden vlastnil v roku 2018 zbraň a že jeho vtedajšia priateľka Hallie Bidenová (vdova po Hunterovom bratovi Beauovi) vyhodila zbraň do smetného koša, kým ju našli úrady. Hunter Biden vo svojej autobiografii uviedol, že v tom roku užíval krek.

Hunter Biden podľa Weissa súhlasil s uzavretím dohody o priznaní viny. Tým by sa mohol vyhnúť prípadnému desaťročnému trestu odňatia slobody a pokute až 250-tisíc dolárov, ktorá mu v súvislosti so zbraňou hrozí. Musí ale splniť určité podmienky.

Joe Biden v minulosti tvrdil, že jeho syn „neurobil nič zlé“.

„Verím mu. Verím mu,“ povedal americký prezident v nedávnom rozhovore pre televíziu MSNBC.

Na otázky novinárov ohľadom priznania viny svojho syna Huntera Bidena prezident odpovedal: „Som na svojho syna veľmi hrdý.“

„Prezident a prvá dáma svojho syna milujú a podporujú ho v jeho ďalšom živote. Nebudeme sa k tomu ďalej vyjadrovať,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Bieleho domu Ian Sams.

David C. Weiss, americký prokurátor pre štát Delaware, ktorý viedol dlhoročné daňové vyšetrovanie Huntera Bidena, vyhlásil, že toto vyšetrovanie pokračuje aj potom, čo prezidentov syn súhlasil s dohodou o priznaní viny.

Preklad a redakčná úprava pôvodného článku: Juraj Skovajsa a LS

Prečítajte si aj