Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotka ( JOE KLAMAR/AFP via Getty Images)
»

Aplikácie na zistenie, koho máte voliť: dá sa na ne spoľahnúť?

Volebný kompas

Aplikácia Volebný kompas je výsledkom partnerstva medzi Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici a Európskym univerzitným inštitútom vo Florencii. Na kompase spolupracoval aj americký profesor politológie Kevin Deegen-Krause. Aplikácia je súčasťou väčšieho akademického projektu euandi a projektu Horizont Európa BRRIDGE. V roku 2019 používalo euandi 1,28 miliónov ľudí. 

Táto aplikácia má slúžiť ako nástroj pre slovenských občanov, ktorí hľadajú informácie a usmernenie pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

Užívatelia majú možnosť odpovedať na 39 otázok, ktoré sa venujú širokému spektru aktuálnych politických tém a hodnôt na Slovensku. Po ich zodpovedaní môžete vybrať tri otázky, resp. témy, ktoré sú pre vás najdôležitejšie. 

Úvodná otázka z aplikácie volebný kompas

Vyplnenie kompasu trvá 5 až 10 minút. Na základe odpovedí má volebný kompas ukázať, ktoré politické strany majú najvyššiu  zhodu s vašou politickou orientáciou. Témy, ktoré sa zobrazujú v ankete najčastejšie, sa týkajú najmä oblasti regionálneho rozvoja, školstva, partnerstiev rovnakého pohlavia, problematiky Ukrajiny, rómskej problematiky a dôchodkového systému.

Aplikácia  popisuje postoje politických strán a hnutí a zároveň prezentuje ich programy.

Volebná kalkulačka

Konkurenciou k tejto aplikácií je volebnakalkulacka.sk, kde sa občan môže otestovať zatiaľ v dvoch kategóriách.  Nájde tam kalkulačku pre mladých, kde je 25 otázok z aktuálnych spoločensko-politických tém. Podobne ako vo volebnom kompase na konci testovania je percentuálne vyhodnotenie zhody s politickou stranou alebo hnutím.

Otázka z aplikácie volebnakalkulacka.sk, kategória Inventúra hlasovania

Ďalej si môže záujemca skúsiť kategóriu Inventúra hlasovania. Obsahuje otázky z 30 skutočných hlasovaní, ktoré sa uskutočnili v Národnej rade SR v končiacom volebnom období. Na tieto otázky sa odpovedá jednoducho áno alebo nie, odpovedanie zaberie 10 minút. Na konci testovania sa ukáže, ktorí poslanci sa zhodovali s názormi testovaného.

Naše skúsenosti s volebnými aplikáciami

V redakcii sme si vyskúšali obe aplikácie na zistenie vlastných preferencií k politickým stranám na základe zadaných otázok a odpovedí.

Volebný kompas ponúka viacero odpovedí k jednotlivým otázkam: úplne súhlasím, / skôr súhlasím / ani súhlasím, ani nesúhlasím / skôr nesúhlasím / úplne nesúhlasím / nemám názor.  Témy v kompase sú aktuálne a zrozumiteľné. Spôsob položenia niektorých otázok však mohol vyvolávať nejasnosti a respondent sa v nich môže ľahko pomýliť.  

Pri konečnom výsledku preferencia k politickej strane úplne nesedela. V niektorých prípadoch bola mierne odklonená od rozhodnutia voliča (redaktora). 

V prípade volebnej kalkulačky, kde sú otázky veľmi podobné, sú ponúkané možnosti iba dve:  áno alebo nie. Pri zadávaní odpovede to pôsobí prehľadnejšie a zrozumitelnejšie. Dotazník ide rýchlejším tempom a volič sa nemusí toľko zamýšľať, či správne porozumel otázke. Zároveň sú však otázky a odpovede kladené „čierno-bielo” bez možnosti ponechať si odstup medzi „áno/nie”, čím nie je možné vhodne reagovať na komplexnosť otázky. Ku každej otázke sú v krátkosti vysvetlené súvislosti, ako aj argumenty zástancov a kritikov, čo môže respondentovi napomôcť pri zorientovaní sa v téme. Problémom však môže byť, že vysvetlenia sú definované  dosť naúzko a čierno-bielo, čím môžu respondenta pri rozhodovaní zavádzať. 

Problémom môže byť aj samotný spôsob položenia otázky. Napr. otázka o potratoch: „Interrupcia by mala byť zakázaná až na výnimočné prípady, ako je znásilnenie alebo ohrozenie života matky: áno / nie” už v sebe implicitne zahŕňa jasný postoj a predpokladá, že respondent bude určite súhlasiť s interrupciou v prípade znásilnenie či ohrozenia života matky.  

V kategórii Inventúra hlasovania (volebná kalkulačka) sa dá po zodpovedaní 30 otázok zistiť, s ktorým poslancom by sa vaše odpovede najviac zhodovali na základe skutočného hlasovania NR SR. Ide však o úzky okruh otázok, ktorý nezohľadňuje celé spektrum pohľadov na rôzne celospoločenské otázky. Pri rozhodovaní, koho pri voľbách zakrúžkovať, však môže voličovi čiastočne napomôcť. 

Prečítajte si aj