Štvrtok 19. septembra, 2024
Screenshot z traileru filmu Chlapec a volavka

Filmový festival v Toronte bol zahájený premiérou filmu „Chlapec a volavka“ od Mijazakiho

V kanadskom Toronte sa od 7. septembra koná 11 dňový filmový festival TIFF.  48. ročník festivalu bude premietať najmä premiérové filmy nezávislých a medzinárodných producentov.

Problémom je účasť amerických filmových hviezd kvôli dvom bežiacim hollywoodským štrajkom. Herci sa kvôli pravidlám štrajku nemôžu zúčastňovať žiadnej produkčnej a propagačnej práce vrátane festivalov.

Svoju účasť zatiaľ potvrdili Sean Penn a Dakota Johnson s filmom „Daddio“, Sylvester Stallone s premiérovým filmom „Sly“ a Viggo Mortensen ako režisér a producent s filmom „The dead don´t hurt“. Ocenenie by mal dostať španielsky režisér Pedro Almódovar.

Po prvýkrát v histórii bol festival zahájený japonskou animovanou snímkou štúdia Ghibli „Chlapec a volavka“ (Kimitachi wa Do Ikiruka). Je to dielo Hayao Mijazakiho, žijúcej legendy, 82-ročného majstra animovaného remesla, ktorý predstavil svoj posledný film „Wind raise“ pred desiatimi rokmi. Predstavenie bolo rýchlo vypredané bez účasti Mijazakiho.

Film mal zatiaľ premiéru len v Japonsku 4. júla bez jediného poskytnutého rozhovoru autora médiám. Do premiéry v Toronte nemal ani trailer a je zahalený tajomstvom. Štúdio Ghibli vydalo len sériu obrázkov nejasne vyobrazujúcich dej a hlavné postavy. Snímok doteraz zarobil 53 miliónov dolárov.

Dej nového dvojhodinového filmu sa odohráva v čase druhej svetovej vojny a je inšpirovaný románom „How do you live?“ z roku 1937 od autora Genzabura Yoshino. Film pôsobí často ako autobiografický. Jedná sa o jednoduchý príbeh o strate a láske a vyúsťuje do ohromujúceho diela fantázie.

V oficiálnom festivalovom popise deja sa uvádza: „ Počas druhej svetovej vojny postihne mladého Mahita Makiho (Soma Santoki) srdcervúca rodinná tragédia a musí sa okamžite presťahovať na vidiek, kde jeho otec (Takuya Kimura) pracuje v rodine vyrábajúcej lietadlá pre japonskú armádu, tak ako to robil Mijazakiho vlastný otec.

Izolovaný Mahito začne skúmať tajomnú krajinu a stretne šedú volavku. Chlapec tiež náhodou narazí na opustenú vežu. Je zvedavý a vstúpi do nej. Odtiaľ sa film Chlapec a volavka rozrastá do podivuhodnej, často prekvapujúcej fantastickej imaginácie.

Z vizuálneho hľadiska je tento film Mijazakiho vrcholom jeho schopností, pretože je plný nádherných kompozícií, žiarivých farieb a strhujúceho pohybu. Ide o výnimočný, transformatívny filmový zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

Mijazakiho tvorba je pre diváka zaujímavá nielen kvôli prvkom fantasy, ale aj poznania japonského folklóru. Častokrát sa v jeho dielach nachádzajú zvláštne magické bytosti známe z legiend, prenášané z generácie na generáciu.Ghibli si tiež potrpí na vzájomnom rešpekte medzi ľuďmi a prírodou.

Láska je v jeho filmoch zobrazená ako platonická, namierená k rodičom, priateľom, cudzincom a voči sebe. Nemá tu hraníc. Zlo nemá podobu strašidelnú, skôr sú to problémové a zlomené charaktery, zobrazované v konfliktoch a paradoxoch.

Film „Chlapec a volavka“ by mal prísť do kín mimo Japonska 8. decembra tohto roku.

Prečítajte si aj