
Jedlo ako liek: ako môže správna strava liečiť
Výživa zohráva dôležitú úlohu v našom zdraví – pozitívnu aj negatívnu. Odborníčka na výživu poskytuje tipy, čomu by ste mali venovať pozornosť, aby ste pri stravovaní dosiahli pozitívne liečivé účinky.
Počas choroby je jedlo najlepším spôsobom, ako posilniť naše telo a získať späť zdravie. Toto povedala Mandy Blumeová v lete 2023 na konferencii Documenting Hope ako zástupkyňa nadácie Weston A. Price Foundation v Orlande na Floride.
Blumeová je odborníčka na výživu a matka autistického dieťaťa. Už viac ako 15 rokov podporuje pestúnske deti, okrem iného s autizmom, poruchou pozornosti/ hyperaktivitou a schizofréniou. Osobitný význam prikladá diéte GFCF (bezlepkovej a bezkazeínovej), pri ktorej sa vyhýba obilninám obsahujúcim lepok, mlieku a mliečnym výrobkom.
Potrava, ktorú jeme, nás môže liečiť, ale môže nám aj spôsobiť choroby. To je vidieť na mnohých našich moderných chorobách. Tie sa dajú kontrolovať alebo dokonca liečiť vedomým a zdravým výberom potravín, vysvetlila Blumeová.
Cukor – sladký zabijak
Hlavným faktorom chorôb v štandardnej západnej strave je všadeprítomný cukor. Je vysoko návykový a škodlivý pre zdravie, najmä u detí. Je tiež spojený s mnohými chronickými ochoreniami, ako sa zistilo v štúdii z roku 2023. Podľa štúdie konzumácia príliš veľkého množstva cukru výrazne zvyšuje riziko 45 ochorení vrátane dny, astmy, depresie, vysokého krvného tlaku, obezity, infarktu, mŕtvice a rakoviny.
Počas svojej prezentácie Blumeová hovorila o tom, ako veľmi sa za posledné storočie zvýšila spotreba cukru. Pred sto rokmi ľudia skonzumovali v priemere 11 kilogramov cukru ročne.
Dnes Američania skonzumujú v priemere približne 6,3 kilogramu cukru mesačne alebo približne 76 kilogramov ročne. V Nemecku je spotreba podstatne nižšia, približne 32,2 kilogramu ročne, teda 2,68 kilogramu mesačne a 91 gramov denne (od roku 2022/23). Stále je však vyššia ako odporúčané množstvo 18,25 kilogramu ročne alebo 50 gramov (desať čajových lyžičiek) denne.
Samozrejme, nie každý zje mesačne takmer toto množstvo cukru. Sú však aj ľudia, ktorí ho skonzumujú oveľa viac, ako je priemer.
Skrytý cukor
Aj údajne zdravé nápoje obsahujú príliš veľa cukru. Blumeová uvádza príklad pomarančového džúsu, ktorý obsahuje vitamín C potrebný na liečenie a silný imunitný systém. Pomarančový džús však obsahuje približne 90 gramov cukru na liter, čo zodpovedá približne 18 čajovým lyžičkám cukru. To je o osem čajových lyžičiek viac, ako je odporúčaná denná dávka.
Navyše, pomarančová šťava neobsahuje prospešnú vlákninu. Oveľa lepšou alternatívou by preto bolo zjesť pomaranč a vypiť pohár vody, čo podľa odborníka na výživu zodpovedá trom čajovým lyžičkám cukru.
Blumeová odporúča ako zdravšiu alternatívu bieleho cukru surový med z miestnej oblasti, čistý javorový sirup (trieda B), melasu a stéviu. Tie by sa však mali konzumovať s mierou.
Pri nakupovaní je tiež dôležité skontrolovať zloženie. Cukor sa totiž pridáva do mnohých výrobkov, ktoré si možno s cukrom nespájate, ako sú napríklad koreniny, šalátové dresingy a hotové jedlá.

Liečba vhodnou stravou
Výberom správnych potravín sa môžeme detoxikovať a uzdraviť. Opakovane sa dokázalo, že strava dokáže predchádzať mnohým ochoreniam, zvrátiť ich alebo zlepšiť ich priebeh. Potraviny môžu byť účinným liekom, ak robíme vedomé voľby.
Najmä pre deti je správna výživa nevyhnutná pre zdravý rast a vývoj. Ukázalo sa, že optimálna výživa má liečivý účinok aj na deti so zdravotnými problémami, ako je autizmus.
Podľa systematického prehľadu prospieva bezlepková a bezkazeínová strava GFCF deťom s poruchami autistického spektra. Zistilo sa, že táto strava znižuje stereotypné správanie spojené s touto poruchou a zlepšuje kognitívne schopnosti. Ďalšia metaanalýza zistila, že strava bohatá na bielkoviny znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení u ľudí s cukrovkou 2. typu.
Blumeová odporúča obmedziť alebo sa vyhýbať spracovaným potravinám, pretože obsahujú veľké množstvo sodíka, chemikálií a spracovaných cukrov. Okrem toho spoločnosti používajú najlacnejšie ingrediencie, aby maximalizovali svoje zisky.
Taktiež vynakladajú milióny na výskum chemických látok, ktoré stimulujú mozog. Vďaka tomu sú ich výrobky návykové a ovplyvňujú chuť do jedla, vysvetlila odborníčka na výživu. Výsledok: jete viac.
Jedzte výživnú a zdravú stravu: Tipy, ako to dosiahnuť
Blumeová ďalej poskytla tipy, na čo si dávať pozor, aby ste nakupovali zdravo. Riadi sa týmito odporúčaniami v každodennom živote a tiež pri svojej práci s chorými deťmi. Zvyčajne je vidno hmatateľné výsledky približne po dvoch týždňoch. Jej filozofiou je, ak je to možné, ponechať potraviny tak, ako ich pán Boh stvoril:
- Čítajte zloženie na všetkých balených potravinách.
- Nakupujte lokálne – od farmárov alebo na týždenných trhoch.
- V obchode s potravinami choďte tam, kde sa nachádzajú čerstvé potraviny.
- Nakupujte v obchodoch s potravinami, ktoré podporujú miestnych poľnohospodárov.
Blumeová hovorila aj o potravinách, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Skrátený zoznam jej odporúčaní zahŕňa:
- Zelená listová zelenina
- Tuky: živočíšne tuky, tuky z kokosového mlieka a avokáda a tuky z mlieka, smotany, masla, jogurtu a kefíru, ak ich organizmus toleruje.
- Polievkový vývar: Zvyšky zeleniny a mäsa z toho istého dňa sa môžu variť na miernom ohni a nechať cez noc vylúhovať. Ráno z vývaru pripravte polievku. Podľa Blumeovej je to veľmi zdravé.
- Voda: Na dobrý začiatok dňa môžete vypiť pohár vody so štipkou minerálnej soli.
- Bielkoviny: Ryby, hovädzie mäso, hydina, syr a orechy.
- Mäso a živočíšne výrobky: Zvieratá kŕmené čistou trávou obsahujú viac omega-3 mastných kyselín. Najviac omega-3 mastných kyselín obsahuje hovädzie mäso, hydina, vajcia a voľne lovené ryby, ako je losos, makrela a treska jednoškvrnná. Vnútornosti patria medzi najvýživnejšie a môžu sa pridávať do iných potravín alebo sa z nich vyrába paštéta.
- Fermentované potraviny: jogurt, syr, kefír, kyslá kapusta, kimči.

Výber stravy ovplyvňuje naše zdravie
V konečnom dôsledku máme nad svojím zdravím kontrolu, najmä pokiaľ ide o stravu. Výber potravín bohatých na živiny, čo najprirodzenejších, najlepšie ekologicky pestovaných, môže vyliečiť množstvo zdravotných problémov.
Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť chutné jedlá, na ktorých si môže pochutnať celá rodina, čím sa zlepší príjem živín pre všetkých.
Tento článok nenahrádza lekárske poradenstvo. Ak máte akékoľvek zdravotné otázky, obráťte sa na svojho lekára alebo lekárnika.