Štvrtok 19. septembra, 2024
Screenshot YT / TikTok News

Táto žena minie na jedlo menej ako 80 eur ročne

Zoznámte sa so ženou, ktorá väčšinu jedla získava z kontajnerov supermarketov a na jedlo minie len 80 eur ročne.

29-ročná Sofie Juel-Andersenová začala pred tromi rokmi v Austrálii prehľadávať odpadkové koše a odvtedy patrí „dumpster diving” do jej každodenného života. Dumpster diving má doslovný význam „ hrabanie sa v odpadkoch”. Ľudia chodia do kontajnerov v blízkosti veľkých supermarketov a vyberajú si z nich jedlá, ktorých trvanlivosť práve vypršala alebo boli údajne poškodené. Jedlá sú riadne zabalené a úplne zadarmo.

Sofie začala tým, že si z určených košov brala len čerstvé produkty – ale čoskoro si uvedomila, že si môže zaobstarať celý týždenný nákup. Teraz ušetrí tisíce libier ročne, čo znamená, že si môže dovoliť pracovať štyri dni v týždni po štyri hodiny.

„Prináša mi to veľa finančnej a osobnej slobody,” hovorí

Manažérka reštaurácie z dánskeho Aarhusu povedala: „Dumpster diving sa pre mňa stal akousi záchranou. Toľko dobrého jedla sa vyhodí a pritom supermarkety vedia, že existujú ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť kupovať jedlo. Keď som žila v Aarhuse, vedela som o dumpster divingu, ale nikdy som to nevnímala ako možnosť, ako si zaobstarať jedlo. V roku 2019 som sa však presťahovala do Sydney a moja sestra mi poslala fotografiu skrytých pokladov, ktoré našla pri dumpster divingu. Pomyslela som si, že je to dosť zaujímavé, a rozmýšľala som, či by som to mohla v Austrálii robiť aj ja.”

Aj keď si Sofie vždy mohla dovoliť jedlo kupovať, uvedomila si, že toto by mohol byť oveľa úspornejší spôsob života. Spolu s kamarátkou sa vybrala na prieskum niektorých kontajnerov supermarketov v okolí Sydney za denného svetla – a zapisovala si, ktoré z nich navštívi po zotmení.

Sofie upozorňuje, že ide vždy o kontajnery supermarketov, nikdy nie o popolnice reštauracíí alebo súkromných domov – robiť to tam by mohlo byť nelegálne. Spolu so svojou kamarátkou prešla kontajnery supermarketov a našla v nich veľa zeleniny.

„Keďže sme to robili prvýkrát, veľa sme toho nezobrali – ale brali sme zeleninu, ktorá sa nám zdala v poriadku,” spomína.

Sofie si zistila, kde sa skladuje zvyšok vyhodeného jedla, a keď sa nabudúce vybrala medzi kontajnery, našla jeden na všeobecný odpad – používal sa na vyhadzovanie všetkých druhov balených potravín.

„Množstvo odpadu v týchto kontajneroch ma naozaj ohromilo,” hovorí.

V zadnej časti supermarketu boli doslova dva kontajnery plné balených potravín: celých kurčiat, sladkostí, nápojov – raz sme našli 300 plechoviek diétnej koly ešte v krabiciach.

„Vyhadzovali ich z rôznych dôvodov – videli sme celú škatuľu fliaš kombuchy, ktoré boli vyhodené, pretože jedna z plechoviek bola poškodená.”

„Pokrkvaná zelenina, tovar jeden deň po záruke alebo poškodený obal sú dôvody, prečo sa veci vyhadzujú do kontajnerov… Väčšinou však ide o potraviny, ktorým vypršala trvanlivosť pred jedným alebo dvoma dňami.”

Keď Sofie začala s vyberaním potravín z kontajnerov, stále míňala približne 60 eur týždenne, aby si dokúpila stravu.

Teraz už na jedlo míňa peniaze len zriedkavo. Žije takmer výlučne z potravín, ktoré nájde v kontajneroch supermarketov.

Taktiež nemá pocit, že by túžila po veciach tak silno, ako predtým. Svoju metódu „nakupovania“ označuje za aktivizmus.

Hovorí: „Zo zvedavosti a hľadania „pokladov” sa stal životný štýl. Tiež to znižuje znečistenie a mrhanie potravinami, takže je to ako každodenný aktivizmus.”

„Nedávno som si išla kúpiť soľ – a úplne som sa stratila v supermarkete, pretože to bolo tak dávno, čo som tam naposledy bola!… Dávam si tiež záležať na tom, aby som využila každý kúsok jedla, ktorý získam z kontajnerov a ničím neplytvala. Načo by som zachraňovala vyhodené jedlo, keď ho potom neskôr vyhodím?… Takže rada varím zábavné veci – experimentálne recepty, ktoré nenájdete v žiadnej knihe. Raz som našla 10 úplne zabalených pízz margarita, avokádo, červenú papriku a petržlenovú vňať, skombinovala som ingrediencie a na večeru som ich naservírovala svojim priateľom.”

Napriek tomu, že Sofie poslala priateľom veľa fotografií a zverejnila ich na svojom Instagrame – @dumpsterdivingwsoff – jej priatelia si stále mysleli, že „hrabanie sa v smetiakoch” je „nechutné“.

Sofie spomína: „Moji priatelia a kolegovia v Sydney nemali o dumpster divingu žiadne vedomosti – mysleli si, že je to úplne nechutné a proste to nechápali. Ale keď som im ukázala fotografie a videá, boli ohromení. Povedali, že je to ako jedlo, ktoré by si kúpili v supermarkete!”

Prečítajte si aj