Liek na zimnú únavu: osviežujúca miska ramenu (Recept)
Po zimných hostinách je osviežujúce siahnuť po ľahkých a horúcich ázijských polievkach, ktoré vám dodajú energiu a príjemne vás zahrejú. Kari, pho a ramen sú príkladmi upokojujúcich ázijských jedál v miske. Sú plné horúcich rezancov a výrazného korenia a ponúkajú neodolateľné večere, ktoré prebudia zmysly a osviežia chuťové poháriky po bohatých zimných hostinách.
Ramen je polievka s rezancami, ktorá pochádza z Číny a bola prenesená do Japonska, kde je veľmi obľúbeným pokrmom. Táto domáca verzia je plná ľahko dusenej zeleniny a húb, položených na vrstve rezancov v aromatickom vývare s vôňou zázvoru a cesnaku. Nie je to úplne autentická verzia, ale práve o to ide. S niekoľkými základnými ingredienciami, ako je sójová omáčka, zázvor a mirin (sladké ryžové víno používané v japonskej kuchyni), si môžete vo svojej kuchyni pripraviť verziu, ktorá uspokojí vaše zimné chute.
Tento recept použite ako základ. Môžete pridať ďalšiu zeleninu, napríklad mrkvu, kapustu alebo choi (čínsku kapustu). Namiesto bravčového mäsa môžete použiť kuracie mäso alebo tofu. Potom mäso alebo tofu osmažte alebo upečte, než ho pridáte do polievky.
Ramen s bravčovým mäsom
Doba prípravy: 45 minút
Celková doba: 45 minút + čas na marinovanie
Porcie: 4
- 1 bravčová panenka, cca 450 g
Prísady na marinádu:
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 veľký strúčik cesnaku, nastrúhaný
- 1 polievková lyžica mirinu alebo saké
- 1 polievková lyžica praženého sezamového oleja
- 2 čajové lyžičky trstinového cukru
Prísady na polievku:
- 1 polievková lyžica oleja
- 4 strúčiky cesnaku, roztlačené alebo prelisované
- 1 polievková lyžica jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 čajovej lyžičky rozdrvených chilli vločiek
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 3 jarné cibuľky (biele a zelené časti oddelené), biele časti nakrájané na pásiky, zelené časti nakrájané na ozdobu
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky alebo tamari
- 2 polievkové lyžice mirinu
- 1 čajová lyžička ázijskej pálivej omáčky, napríklad Sriracha
- 170 g húb shiitake, očistených a nakrájaných na plátky hrubé 6 mm
- 120 g balených baby špenátových lístkov
- 4 porcie sušených alebo čerstvých ramenových rezancov
Na ozdobu:
- 4 vajcia uvarené namäkko, olúpané a prekrojené na polovicu (voliteľné)
- Sezamové semienka na ozdobu
- Chilli omáčka
V malej miske vyšľahajte všetky prísady na marinádu. Bravčovú panenku vložte do zapekacej misy, zalejte ju marinádou a dôkladne ju obaľte. Marinujte aspoň jednu hodinu, ideálne cez noc, a mäso občas otočte. Z chladničky ju vyberte 15 minút pred pečením.
Rúru predhrejte na 175 °C. Bravčovú panenku pečte, kým teplomer zapichnutý do stredu mäsa neukáže 63 °C, približne 20 minút v závislosti na hrúbke mäsa. Mäso nechajte približne 10 minút odstáť a potom ho nakrájajte na 6 mm hrubé plátky.
Kým sa bravčová panenka pečie, pripravte si polievku. V hrnci na miernom ohni rozohrejte jednu polievkovú lyžicu oleja. Pridajte cesnak, zázvor a chilli vločky a restujte, kým nezačnú voňať, približne jednu minútu. Pridajte kurací vývar, biele časti jarnej cibuľky, sójovú omáčku, mirin a chilli omáčku. Priveďte do varu a varte čiastočne prikryté na miernom ohni približne 20 minút. Pridajte huby a pokračujte vo varení na miernom plameni, kým nezmäknú, ďalších 6 až 8 minút. Zatiaľ čo sa polievka varí, dusíme špenát, kým nezvädne. Vyžmýkajte z neho prebytočnú vodu a odložte bokom.
V inom hrnci uvarte ramenové rezance podľa návodu na obale. Sceďte ich a rozdeľte do štyroch servírovacích misiek.
Polievku nalejte do misiek tak, aby bola tesne nad rezancami. Na rezance rozložte plátky bravčového mäsa a špenát. Prelejte ich šťavou, ktorá sa z mäsa uvoľnila. Podľa potreby pridajte viac vývaru. Pokiaľ chcete použiť vajcia, pridajte ich na pokrm. Prizdobte zelenou časťou jarnej cibuľky a sezamovými semienkami. Podávajte s chilli omáčkou.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK