Štvrtok 19. septembra, 2024
Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, na slávnostnej večeri v Bielom dome vo Washingtone, D.C., 22. júna 2023. (Anna Moneymaker/Getty Images)
»

Hunter Biden požiadal čínsku firmu o 10 miliónov dolárov za „partnerstvo“ s Bidenovcami, tvrdí informátor

Správy v aplikácii WhatsApp, ktoré poskytol informátor z amerického daňového úradu, poukazujú na to, že Hunter Biden požadoval 10 miliónov dolárov od čínskej energetickej firmy napojenej na Čínsku komunistickú stranu výmenou za služby od Bidenovcov.

Tieto správy, ako aj výpoveď informátora Garyho Shapleyho (pdf) zverejnil Daňový výbor Snemovne reprezentantov minulý týždeň.

Hunter Biden použil vo svojej komunikácii z 3. augusta 2017 s Gongwenom „Kevinom“ Dongom, predstaviteľom CEFC China Energy, podráždený tón, zjavne nespokojný s Dongovým dohadovaním sa o odmene.

„Veľmi jednoduché,“ napísal. „Rozpočet 10 miliónov ročne, ktorý sa má použiť na podporu záujmov JV [joint venture – spoločného podniku]. Zmena na 5 miliónov je pre mňa úplnou novinkou a je jednoznačne neprijateľná.“

Podnikom, o ktorom obaja diskutovali, bol pravdepodobne SinoHawk LLC, americká spoločnosť, ktorú založili Ye Jianming s Hunterom Bidenom, Jamesom Bidenom a Bidenovými partnermi Tonym Bobulinskim, Jamesom Gilliamom a Robom Walkerom.

Hunter Biden tiež načrtol, ako bude o výdavkoch rozhodovať jeho firma Owasco P.C. po konzultácii s firmou Hudson West III, ktorú založil spolu s Yeom, zakladateľom CEFC a predsedom jej dcérskej spoločnosti China Energy Fund Committee.

„Pokiaľ si predseda neváži tento vzťah v hodnote najmenej 5 miliónov dolárov, potom jednoducho neviem nijako pomôcť,“ napísal Hunter a požiadal, aby sa záležitosť týkajúca sa kompenzácií „na dnes odložila“ a pokračovalo sa ďalej.

„Som z toho unavený, Kevin,“ dodal. „Môžem zarobiť 5 miliónov dolárov v každej právnickej firme v Amerike. Ak si myslíte, že ide o peniaze, nie je to tak. Bidenovci [sic] sú tí najlepší, ktorých poznám v tom, čo predseda od tohto partnerstva očakáva. Prosím, nehandrkujme sa kvôli maličkostiam.“

Odkaz na Twitter: https://lnk.sk/sg16

Denník Epoch Times oslovil právnika Huntera Bidena so žiadosťou o komentár.

SinoHawk

Spoločnosť SinoHawk, ktorá vznikla prostredníctvom siete spoločností, bola spolovice vlastnená spoločnosťou Hudson West IV (spoločnosť s ručením obmedzeným kontrolovaná Ye) a spolovice Hunterom Bidenom a jeho partnermi prostredníctvom Oneida Holdings LLC.

Podľa textových správ, ktoré si v októbri 2017 vymenili Hunter Biden a jeho vtedajší obchodný partner Bobulinski, mal Hunter s Yeom veľmi priateľský vzťah.

„S predsedom som sa pravidelne rozprával,“ napísal Hunter. „Bol som jeho prvým hosťom v jeho novom byte / sám mi varil obed a jedli sme spolu v kuchyni. Biden mladší dodal, že Yeovi pomáhal s „viacerými osobnými záležitosťami“ vrátane víz pre zamestnancov a „citlivejšími záležitosťami“.

Bobulinski, generálny riaditeľ spoločnosti SinoHawk, sa už niekoľko mesiacov snaží zistiť, prečo Ye nepreviedol spoločnosti 10 miliónov dolárov, ktoré jej sľúbil. V jednej výmene názorov sa Bidena opýtal, či túto záležitosť s Yeom riešil.

S odkazom na rôzne „obchody“, na ktorých mal Bobulinski pracovať, Biden povedal, že o nich s Yeom nediskutoval. Dodal, že predpokladal, že Bobulinski „stratil záujem, pretože sme sa dlho nerozprávali“. Nespokojný s touto odpoveďou Bobulinski povedal: „Stratil som záujem? Naozaj? Mali poskytnúť 10 miliónov dolárov na účty spoločnosti Sinohawk. Vieš to, takže žiadne hry!“

Chýbajúce finančné prostriedky sa našli

Republikánmi vedené senátne vyšetrovanie obchodných aktivít Huntera Bidena v roku 2020 odhalilo, že obchodoval s niekoľkými čínskymi občanmi napojenými na čínsku komunistickú vládu a Ľudovú oslobodzovaciu armádu vrátane Yea a Donga.

Spoločnosť Hudson West III dostala podľa senátnej správy (pdf) bankovým prevodom od spoločnosti CEFC Infrastructure Investment sumu vo výške 5 miliónov USD. Stalo sa tak 8. augusta 2017, len niekoľko dní po Bidenovej komunikácii cez WhatsApp s Dongom. 

„Počnúc 8. augustom, teda tým istým dňom, kedy bolo prijatých 5 miliónov USD, až do 25. septembra 2018 spoločnosť Hudson West III posielala časté platby spoločnosti Owasco, firme Huntera Bidena,“ uvádza sa v správe. „Tieto platby, ktoré boli označené ako poplatky za konzultácie, dosiahli za niečo vyše roka celkovú sumu 

4 790 375, 25 USD.“

V septembri 2017 Biden a Dong požiadali o tzv. credit line (krátkodobý úver). Kreditné karty spojené s týmito účtami neskôr Hunter Biden, jeho strýko James Biden a, Sara Bidenová (manželka Jamesa Bidena), použili na nákup luxusných predmetov v hodnote 100 000 USD vrátane leteniek a produktov spoločnosti Apple.

Keď sa Bobulinski po rokoch dozvedel o týchto platbách, kritizoval Jamesa Bidena cez textovú správu. „Dúfam, že ty a rodina ste v bezpečí, zdraví a v poriadku. Viete si predstaviť môj šok, keď som si prečítal správu, ktorú včera zverejnil senátny výbor. Skutočnosť, že ty a HB ste klamali Robovi, Jamesovi [Gilliamovi] a mne, pričom ste prijali 5 miliónov dolárov od spoločnosti CEFC, ma rozčuľuje,“ napísal Bobulinski. „Takéto sklamanie vzhľadom na roky práce, ktoré James, Rob a tím investovali do toho, aby sa veci podarili.“

Bobulinski sa stal odvtedy kľúčovým svedkom vo vyšetrovaniach okolo obchodných transakcií rodiny Bidenovcov.

Minulý týždeň ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že Hunter Biden sa priznal k dvom priestupkom v súvislosti s neplatením daní. Bol tiež obvinený z trestného činu držania strelnej zbrane, z užívania nelegálnych drog, avšak v snahe vyhnúť sa odsúdeniu v tejto veci nastúpi do špeciálneho programu.

Kvôli dohode o priznaní viny pravdepodobne nedôjde k žiadnemu trestu odňatia slobody.

Preklad a redakčná úprava: Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj