Streda 15. januára, 2025
Láskavec (Amaranthus sp.) (foto: ÚGBR CBRB SAV, v. v. i.)
,

Odrody láskavca sa pestujú aj na Slovensku. Vhodný je aj pri bezlepkovej diéte

Na Ústave genetiky a biotechnológií rastlín SAV v Nitre skúmajú zatiaľ jediné slovenské odrody láskavca. Plodina, ktorá je v Južnej Amerike známa viac ako 8000 rokov a bola súčasťou každodennej potravy Inkov, Aztékov či Mayov, priťahuje v posledných rokoch záujem  pestovateľov, šľachtiteľov a výrobcov potravín u nás i v zahraničí.

„Láskavec (Amaranthus sp.) je tzv. pseudoobilnina. Semená pseudoobilnín majú podobné zloženie a spracovanie ako semená obilnín, avšak neobsahujú lepok. Výrobky z láskavca sú vhodné pre konzumáciu pri bezlepkovej diéte. Okrem toho sa semená láskavca vyznačujú vysokým obsahom bielkovín, škrobu, tukov a sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Významnou zložkou je tiež skvalén, ktorý je veľmi silným antioxidantom a má široké využitie v kozmetickom i farmaceutickom priemysle,“ uvádza Monika Szabóová z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín SAV, v.v.i.

V rokoch 2013-2016 boli uznané prvé dve slovenské odrody láskavca – Pribina a Zobor. Odrodám bolo udelené šľachtiteľské osvedčenie a sú právne chránené na území SR ako aj na území štátov EÚ. Je pre ne charakteristické trvalé zvýšenie hmotnosti tisíc semien a väčšie semená v porovnaní s pôvodnými genotypmi i komerčnými odrodami.

Pod vedením doktorky Andrey Hricovej prebieha na pracovisku SAV multidisciplinárny výskum láskavca, ktorý je zameraný na štúdium adaptability láskavca k stresovým podmienkam prostredia, ako je napríklad soľ, ťažké kovy a ich kombinácia v pôde. Vedecký tím sa zameriava aj na skúmaniu účinku vybraných benefičných prvkov (napr. kremík a selén) na zvýšenie odolnosti láskavca voči spomínaným faktorom a štúdium nutričných vlastností ako aj možnosti jeho využitia v potravinárstve.

„Okrem unikátnych nutričných vlastností sa láskavec vyznačuje odolnosťou k mnohým chorobám, toleranciou k suchu, zasoleniu, vysokým teplotám a predstavuje tak dôležitú alternatívnu plodinu v podmienkach súčasného globálneho otepľovania. V  pripravovaných projektoch Horizon Europe chceme v spolupráci so súkromným sektorom testovať pestovanie láskavca metódami alternatívneho poľnohospodárstva a z nutričného hľadiska sa zamerať na jeho ďalšie využitie v potravinárskom priemysle,“ doplnila Monika Szabóová.

Prečítajte si aj