Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda Republiky Milan Uhrík. (Foto: FB / Milan Uhrík • Republika)
»

Aké majetky uvádzajú slovenskí top politici? 8. časť: Milan Uhrík

Nadácia zastavme korupciu (NZK) v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravila analýzy majetkových pomerov lídrov politických strán s najväčšími šancami dostať sa do parlamentu.

Podnikateľ a lokálny politik

Po vstúpení do politiky si líder Republiky kúpil dom v meste Nitra. Ide o radovú zástavbu a mal stáť 125 000 eur. Podľa vlastných slov mal už pred vstupom do politiky istý kapitál nadobudnutý podnikaním v IT a jeho manželka zarábala nadštandardne v Londýne a neskôr vo Viedni.

Keď bol jeho stranícky líder z ĽSNS Marián Kotleba (2013-2017) zvolený za župana Banskobystrického kraja, Uhrík sa stal šéfom Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). V tej dobe získal byt v Banskej Bystrici, už predtým mal apartmán v Bratislave a ďalší byt vo Zvolene. Byt v Banskej Bystrici predal, keď si kúpil dom v Nitre. Navyše, bez potreby hypotéky získal pozemok v Horných Krškanoch za 131 000 eur.

Milan Uhrík a jeho manželka vedú spoločnosť MegaTech Solutions s pôsobiskom v bratislavskej Petržalke. Z finančných výkazov firmy nevyplýva, že by dosahovala výrazné úspechy, vlani mala dokonca nulové tržby.

Na webovej stránke spoločnosti je uvedené, že sa zaoberá PC, administratívou a prenájmom. Medzi jej význačných klientov patrí spoločnosť JRC Group, ktorej majiteľom je spevák Martin Jakubec (kandidoval za ĽSNS v komunálnych voľbách na post primátora Bratislavy).

Europoslanec

Predseda Republiky je jedným z hlavných kritikov Bruselu a odporca Európskej únie na slovenskej politickej scéne. Avšak práve počas svojho pôsobenia v europarlamente si výrazný finančne polepšil.

K svojim nehnuteľnostiam pridal nový byt v prestížnom komplexe Orbis v Nitre. Uhrík zdôrazňuje, že tento byt kúpil bez hypotéky za sumu 172 000 eur. Tvrdí, že tieto financie pochádzajú z jeho europoslaneckého príjmu a príjmu jeho manželky Zuzany.

„Od roku 2019 som europoslancom, čiže príjem z funkcie za toto obdobie je okolo 400 tisíc eur. Z týchto peňazí sme kúpili investičný byt v Orbise,” povedal.

Byt v skutočnosti zakúpil už v roku 2021, keď bol europoslancom ešte len 2 roky. Je možné, že jeho príjmy by mohli byť ešte vyššie, ako priznáva, keďže europoslanci majú nárok aj na paušálne náhrady. Tieto dostávajú vo výške 338 eur za každý deň, kedy sa fyzicky zúčastnia na rokovaniach Európskeho parlamentu a podpíšu sa.

Napriek tomu, že Uhrík zdôrazňuje transparentnosť svojich financií, niektoré jeho transakcie vyvolávajú otázky. Orbis, kde si zakúpil nový byt, sa spája s viacnásobne stíhaným oligarchom Norbertom Bödörom. Ten je známy svojím prepojením na stranu Smer-SD. Uhrík tvrdí, že byt zakúpil bez zvýhodnenia a zľavy, a že ohľadom kúpy komunikoval iba s obchodnou kanceláriou.

„Rezolútne odmietam akékoľvek spájanie s Norbertom Bödörom, a to aj cez vágne pojmy „jemu blízka firma.” S pánom Bödörom som sa v živote nestretol a nijako s ním nikdy nekomunikoval,” vysvetlil Uhrík.

Sponzor strany

Získané financie z práce v parlamente a dobrý príjem manželky slúžia Uhríkovcom na poskytovanie darov a pôžičiek svojej politickej strane. Uhrík poskytol strane Republika pôžičky dvakrát vo výške 100 000 eur s 3 %-ným úrokom. Jeho manželka tiež prispela pôžičkou vo výške 30 000 eur s rovnakým úrokom. Keďže Republika sa podľa prieskumov s najväčšou pravdepodobnosťou dostane do parlamentu, bude mať nárok ​​na príspevok za hlasy voličov. Vďaka tomuto príspevku im ich pôžičky budú môcť byť splatené zo štátneho rozpočtu navýšené kvôli úrokom o niekoľko tisíc eur.

„Peniaze požičiavame za 3% úrok, lebo bezúročné pôžičky nám v minulosti (ešte v ĽSNS) audítori kritizovali, že musia byť za tzv. obvyklé podmienky, aby nešlo o poskytnutie skrytej výhody,“ vysvetlil Uhrík.

Líder Republiky prispieva do svojej politickej strane aj osobnými darmi. V nedávno zverejnenej výročnej správe Republiky boli zaznamenané dary v hodnote 22 500 eur a ďalších približne 5000 eur vo forme členských príspevkov.

Prečítajte si aj