Štvrtok 19. septembra, 2024
Sídlo amerického ministerstva spravodlivosti vo Washingtone, D.C. (Photo by Samuel Corum/Getty Images)
» ,

Americké Ministerstvo spravodlivosti obvinilo dvoch podozrivých čínskych agentov z útokov na Falun Gong v USA (Analýza)

NEW YORK – Federálna prokuratúra obvinila dvoch mužov z pokusu o podplatenie verejného činiteľa desiatkami tisícov dolárov v rámci plánu, ktorý mal pomôcť Čínskej komunistickej strane (ČKS) „zvrhnúť” prenasledovanú náboženskú skupinu Falun Gong.

John Čchen, 70-ročný občan USA narodený v Číne a Lin Feng, 43-ročný čínsky občan, sa podľa súdnych spisov zverejnených 26. mája pokúsili „manipulovať s programom daňového úradu prostredníctvom úplatkov a podvodov” v snahe odňať štatút oslobodenia od daní organizácii vedenej a spravovanej praktizujúcimi Falun Gongu.

Informácie predložené daňovému úradu, sú „zjavne nedostatočné a obsahujú rétoriku podobnú propagande, ktorú vláda ČĽR [Čínskej ľudovej republiky] používa na ospravedlnenie svojho útlaku a prenasledovania členov Falun Gongu”, uvádza sa v žalobe.

Čchen a Lin, žijúci v kalifornskom meste Chino, resp. v Los Angeles, boli zatknutí vo svojich bydliskách 26. mája v skorých ranných hodinách – uviedol pre The Epoch Times hovorca losangeleskej pobočky FBI.

Obaja čelia obvineniam zo sprisahania, podplácania a prania špinavých peňazí. Čchen bol zadržaný bez väzby a americká maršalská služba ho prevezie do New Yorku. Linovo vypočutie vo väzbe bolo odložené na 1. júna. Dovtedy zostane vo väzbe – uviedol pre Epoch Times hovorca americkej prokuratúry v Los Angeles.

Čchenov právnik sa odmietol vyjadriť.

Federálna budova Edwarda R. Roybala a budova amerického súdu v Los Angeles 26. mája 2023 (Annie Wang/The Epoch Times)

Šokujúce a zákerné

Táto akcia predstavuje prvé stíhanie zo strany amerických úradov s cieľom odradiť čínsky režim od toho, aby sa v Spojených štátoch zameral na Falun Gong – meditačnú prax, ktorej základnými princípmi sú pravdivosť, súcit a tolerancia. V Číne je táto skupina tvrdo prenasledovaná už 23 rokov.

Obvinenia Ministerstva spravodlivosti (DOJ) nasledovali po zatknutí dvoch osôb, údajne riadiacich tajnú policajnú stanicu pre Peking v New Yorku. Jeden z mužov organizoval podľa ministerstva spravodlivosti vo Washingtone demonštrácie proti praktizujúcim Falun Gongu počas návštevy čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga v USA v roku 2015.

„Snahy o manipuláciu a využívanie vládnych orgánov USA na realizáciu autokratických cieľov vlády ČĽR sú šokujúce a zákerné,” uviedol americký prokurátor Damian Williams vo vyhlásení oznamujúcom obvinenia.

Podľa ministerstva spravodlivosti Čchen a Lin pracovali od januára do mája pod vedením čínskych úradníkov a zapojili sa do úplatkárskej kampane. Čchen v nahranom telefonáte uviedol, že jeho cieľom je pomôcť ČKS „zvrhnúť” Falun Gong, pričom podľa súdneho dokumentu poznamenal, že čínske vedenie bude pri financovaní nezákonných platieb (úplatkov) „veľmi štedré”. O týždeň neskôr  Čchen povedal, že „po tom, ako sa táto … vec skončí …odmena za prácu bude určite vyplatená načas”.

Podľa súdneho spisu podali Čchen a Lin začiatkom februára na daňovom úrade v New Windsore v štáte New York „informatívnu žalobu”, o ktorej Čchen neskôr tvrdil, že bola určená v prospech amerických daňových poplatníkov. Táto žaloba, v ktorej sa opakovane používali pri opisovaní Falun Gongu hanlivé výrazy režimu, bola očividne nedostatočná, uvádza sa v spise. Uvádzalo sa v ňom tiež, že zamestnanci daňového úradu navrhovali žalobu zamietnuť.

Podľa spisu sa táto dvojica stretla v reštaurácii s tajným agentom, vydávajúcim sa za daňového úradníka a sľúbili mu, že zaplatia celkovo 50 tisíc dolárov za začatie previerky týkajúcej sa organizácie Falun Gong. Čchen na zadnom sedadle agentovho vozidla odovzdal agentovi úplatok 1 000 USD v hotovosti v 100-dolárových bankovkách ako počiatočnú platbu. Čchen a Lin sľúbili agentovi, že dostane 60% z odmeny pre informátora z daňového úradu, ak bude žaloba úspešná.

V zachytenom hovore, ktorý sa uskutočnil dva dni predtým, obaja uviedli, že dostanú pokyny od čínskeho úradníka na vykonanie machinácie cez čínsku aplikáciu na zasielanie šifrovaných správ a následne ich vymažú. Plánovali upozorniť a zalarmovať čínskeho úradníka, ak by stretnutie neprebehlo podľa plánu.

Praktizujúci Falun Gongu držia transparent upozorňujúci na prenasledovanie ich viery čínskym komunistickým režimom, Queens, New York, 23. apríla 2023. (Larry Dye/The Epoch Times)

Pokrvní bratia

Čchen v priebehu machinácie tiež upozornil kontaktnú osobu, ktorá ho zoznámila s údajným daňovým úradníkom a spolupracovala s FBI, aby udržala plán nezákonných platieb v diskrétnosti.

„Ak poviete, že zaplatíte peniaze, zanechá to za sebou stopu a to bude problém,” povedal údajne Čchen.

Totožnosť čínskeho úradníka nebola zverejnená, ale Čchen v zachytenom hovore povedal, že úradník je „ten, kto má tieto záležitosti vždy na starosti”. V žalobe sa uvádza, že represie zamerané proti Falun Gongu sú centralizovane riadené z Úradu 610, mimovládneho orgánu, ktorý si dlhé roky udržiaval hlavné sídlo v čínskom severovýchodnom meste Tchien-ťin.

Názov mesta sa objavil v telefonáte okolo 16. mája po tom, ako agent poslal Čchenovi e-mailom dokument, údajne potvrdzujúci, že jeho žaloba bola postúpená príslušnému oddeleniu na preverenie. Keď Čchen videl tento e-mail, zavolal Linovi a požiadal ho, aby išiel do New Yorku odovzdať dohodnutý úplatok. Čchen povedal, že sa „opäť spojí s úradom v Tchien-ťine”.

Približne v ten istý deň Čchen opätovne potvrdil v telefonáte s agentom, že obaja vykonávajú kampaň v mene Pekingu. Podľa spisu Čchen agentovi povedal, aby „dôveroval tejto skupine priateľov”.

„Sú ako pokrvní bratia. Tento boj proti [zakladateľovi Falun Gongu] sme začali pred dvadsiatimi, tridsiatimi rokmi. Sú vždy s nami,” povedal údajne Čchen. Povedal, že „peniaze sú od nás všetkých”, čo podľa vyšetrovateľa FBI pravdepodobne odkazuje na čínske úrady.

„Je veľmi riskantné priniesť peniaze do USA… treba použiť nejaké špeciálne metódy. Potrebuje to nejaký čas,” povedal Čchen podľa súdneho dokumentu. Vysvetlil, že do Číny sa vráti v júni a agentovi zaplatí v splátkach od júla do septembra.

„Je to veľmi veľa. V USA človek musí sumu vyššiu ako desaťtisíc ohlásiť. Do čerta, nechcem to ohlásiť,” povedal.

18. mája odovzdal Lin tajnému agentovi na Medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho ďalší úplatok vo výške 4 000 dolárov v hotovosti, aby pokračoval v pláne. Čchen v ten istý deň  povedal v telefonáte agentovi, že sa vráti do Číny, aby vybral ďalšie finančné prostriedky a aby ich Lin doručil agentovi v New Yorku v dvoch platbách po 25 000 dolárov.

Hrozba pre náš demokratický systém

Podľa výkonného riaditeľa Informačného centra Falun Dafa Leviho Browdeho podrobnosti tohto prípadu dokazujú, ako praktizujúci Falun Gongu zostávajú hlavným terčom nadnárodných útlakov zo strany ČKS.

„Ukazuje to tiež, kam až ČKS zájde – podplatí daňového úradníka, aby porušil zákony USA a použije americké inštitúcie proti nevinným ľuďom – aby sa pokúsila dosiahnuť svoje,” povedal pre Epoch Times.

„Chválime americkú vládu za tento krok a vyzývame ju, aby dôrazne stíhala agentov ČKS v celých USA, pretože predstavujú hrozbu nielen pre Američanov, ktorí vystupujú proti zverstvám v Číne, ale aj pre našich vládnych predstaviteľov a vlastne aj pre samotný náš demokratický systém. Ten je terčom týchto nezákonných metód.”

Prokurátori uviedli, že zatknutie je ich čerstvým úsilím čeliť nadnárodnej utláčacej kampani čínskeho režimu.

„Čínska vláda sa opäť pokúsila zamerať na oponentov ČĽR tu v Spojených štátoch, ale neúspešne,” povedal generálny prokurátor USA Merrick Garland.

Generálny prokurátor USA Merrick Garland počas tlačovej konferencie na Ministerstve spravodlivosti vo Washingtone, 4. Mája 2023 (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Dodal, že Ministerstvo spravodlivosti bude pokračovať vo vyšetrovaní, narúšaní a stíhaní snáh vlády ČĽR o umlčanie svojich oponentov a rozširovanie svojho dosahu na územie USA, a bude brániť práva, na ktoré má nárok každý človek v Spojených štátoch.

„Ministerstvo spravodlivosti pokračuje v odhaľovaní nehanebných pokusov čínskej vlády o nadnárodnú represiu, tentoraz prostredníctvom pokusu o podplácanie,” uviedla námestníčka generálneho prokurátora Lisa O. Monacová. „Ako dokazujú dnešné zatknutia a obvinenia zo sprisahania, úplatkárstva a prania špinavých peňazí, nebudeme tolerovať snahy ČĽR ani žiadnej inej zahraničnej vlády o zastrašovanie, prenasledovanie alebo podkopávanie práv a slobôd, ktoré prislúchajú všetkým obyvateľom Spojených štátov.”

Riaditeľ FBI Christopher Wray uviedol, že „čínska vláda opäť ukázala, že nerešpektuje zásady právneho štátu a medzinárodné normy”. Prisľúbil, že jeho agentúra bude „naďalej čeliť snahám čínskej vlády porušovať naše zákony a potláčať práva a slobody ľudí v našej krajine”.

Zástupca riaditeľa FBI v Los Angeles Donald Alway uviedol, že táto podozrivá činnosť je v rozpore so základnými americkými hodnotami.

„Tí, ktorí uskutočňujú nadnárodný útlak v mene čínskej vlády, musia niesť zodpovednosť,” povedal.

K tejto reportáži prispela Linda Jiang.
Z anglického článku preložil Martin Konečný.

Prečítajte si aj