Štvrtok 19. septembra, 2024
Líder Slovenskej národnej strany Andrej Danko (Foto: SAMUEL KUBANI/AFP via Getty Images)
»

Aké majetky uvádzajú slovenskí top politici? 7. časť: Andrej Danko

Nadácia zastavme korupciu (NZK) v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravila analýzy majetkových pomerov lídrov politických strán s najväčšími šancami dostať sa do parlamentu.

Líder Slovenskej národnej strany (SNS), Andrej Danko, sa postupne stiahol z väčšiny firiem, v ktorých predtým podnikal.

40 firiem a 9 áut

Danko bol aktívny približne v štyridsiatich spoločnostiach rôzneho zamerania, od bezpečnostných služieb cez prenájom nehnuteľností až po lízing automobilov. Na otázky o tom, ako vysvetľuje svoje rozsiahle podnikateľské aktivity a čím v súčasnosti zarába najviac, Danko ani po opakovaných výzvach NZK neodpovedal.

Čo sa týka nehnuteľností, Danko vlastní od roku 2020 bytový dom s pozemkami v prestížnej časti Dúbravky a má naň aj úver. Inak oficiálne nevlastní žiadne ďalšie nehnuteľnosti.

Zaujímavou témou sú jeho automobily. V roku 2015, pred nástupom do funkcie predsedu Národnej rady SR, uviedol v majetkovom priznaní až deväť osobných áut. O tri roky neskôr sa priznal len k dvom. Na otázku, koľko áut vlastní v súčasnosti, neodpovedal.

Výročná správa SNS za minulý rok spomína aj dodanie služby od spoločnosti Mercedes-Benz Financial Services za viac ako 29-tisíc eur. Táto firma zabezpečuje lízing pre autá značky Mercedes-Benz.

Čo sa týka odchodu predsedu SNS z mnohých firiem, často jeho pozície alebo podiely prevzali rovnaké osoby, napríklad rodina Bubánovcov z bratislavskej Karlovej Vsi. Danko ich v minulosti označil za priateľov a obchodných partnerov.

Pred piatimi rokmi predal Bubánovcom dve nehnuteľnosti. „Predal som to môjmu kamarátovi a klientovi Jánovi Bubánovi, s ktorým sa poznám dvadsať rokov, a jeho synovi Petrovi. Obaja tie nehnuteľnosti dobre poznali,“ povedal vtedy Danko pre Nový Čas.

S&D House

Podľa obchodného registra je výnimkou v podnikaní A. Danka rodinná firma S&D House, ktorú spoluvlastní od jej založenia v roku 2007 a do ktorej sa vrátil ako konateľ po svojom odchode z parlamentu po minulých neúspešných voľbách.

S&D House sa zaoberá prenájmom a prevádzkovaním nehnuteľností. Za posledné štyri roky dosahuje tržby nad 230-tisíc eur a zisk presahuje stotisíc eur. Majetok firmy je odhadovaný na viac ako 800-tisíc eur a zahŕňa aj budovu s pozemkom v bratislavskej priemyselnej zóne.

Táto budova bola v minulosti sídlom bezpečnostnej firmy SBS Dynasty, ktorá sa v médiách spomína v súvislosti so zvukovým záznamom Gorila. Firma je prepojená na Andreja Danka. Danko v nej nielenže krátko pôsobil, ale podľa Denníka N ju aj spoluvlastnil. Podľa prepisu zvukových záznamov Gorila bola firma sledovaná tajnou službou kvôli podozreniu, že podporuje nezákonné aktivity.

SBS Dynasty vlastnil podnikateľ a bývalý zamestnanec SIS Miroslav Guman, ktorý bol Dankovým obchodným partnerom. Spoločne figurovali aj v ďalšej firme – Ciridis – v minulosti sa volala G & D. Danko v nej zastával pozíciu v dozornej rade. Na otázky týkajúce sa tejto firmy a obchodného partnerstva s Gumanom Danko neodpovedal.

Prečítajte si aj