Štvrtok 19. septembra, 2024
Tlačová beseda strany Demokrati. Ilustračný obrázok. (Foto: screenshot FB Demokrati)

Demokrati navrhujú mimoriadnu schôdzu NR SR: Neexistuje žiadna alternatíva voči NATO a EÚ

Poslanci z mimoparlamentnej strany Demokrati vyjadrili svoju snahu iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) na diskusiu o zahraničnopolitickom smerovaní krajiny.

Kľúčovým bodom ich požiadavky je prijatie uznesenia, ktoré by jasne definovalo postavenie Slovenska v oblasti zahraničnej politiky a bezpečnosti, vrátane identifikácie potenciálnych bezpečnostných hrozieb. Demokrati ním chcú zdôrazniť význam členstva SR v Európskej únii a NATO ako základnej záruky pre národnú bezpečnosť. Podľa Jaroslava Naďa „voči NATO dnes neexistuje relevantná alternatíva… 74 rokov existencie NATO znamená, že si nikto netrúfol zaútočiť na žiadneho člena NATO. To je garancia pre bezpečnosť a obranu a to je to, čo je nevyhnutné pre Slovenskú republiku… A takisto neexistuje žiadna alternatíva voči nášmu členstvu v Európskej Únii.” 

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných aspoň 30 podpisov od poslancov. Demokrati sú pripravení spolupracovať so stranami, ktoré zdieľajú ich názory v oblasti zahraničnej politiky. Jaroslav Naď, bývalý minister obrany a podpredseda Demokratov zdôraznil, že netoleruje neutrálny postoj voči zahraničným otázkam. Podľa neho má Slovensko vďaka členstvu v NATO jasné bezpečnostné a obranné záruky a neexistuje alternatíva k členstvu v týchto organizáciách.

Prečítajte si aj