Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: mali maeder / pexels)

Odpadové vody v Malom Dunaji zabili množstvá rýb (+ Video)

Hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Dávid Vido informoval, že v utorok (29.8.) unikli do Malého Dunaja odpadové vody z bratislavskej čistiarne odpadových vôd Vrakuňa. Masívny úhyn rýb bol pozorovaný v obciach Zálesie a Most pri Bratislave.

„Veľké množstvá uhynutých rýb pri každej prekážke: býčkovia, plotice, hrúziky, ostriežiky, pleskáče, zubáče, mreny, sumce… Ryby som videl malé, väčšie, trofejné.. no čo ma mrzí o to viac, tak aj generačnú obsádku a poter,” píše na sociálnej sieti očitý svedok Andrej Rakovský z rybárskej stráže MsO SRZ. 

Pôvodca znečistenia ostáva zatiaľ neznámy. „Na základe hlásení bolo vykonané miestne šetrenie v spolupráci s Vodnou strážou, ako aj rybárskym hospodárom BA II, kde bol potvrdený tento hromadný úhyn rýb rôznej veľkosti a druhu v počte približne 100 kusov,“ povedal Dávid Vido.

Video zo Zálesia: „Odskákali si to v prevažnej miere pleskáče, jalce a mreny. Objavili sa aj zubáče, ostrieže, šťuky,” píše na sociálnej sieti Roman Ferenčák.

Už v minulosti po intenzívnych dažďoch došlo k uhynutiu rýb v Malom Dunaji. Šetrenie situácie stále prebieha.

„Aká je momentálne situácia? Neviem to nazvať inak ako kritická a extrémne závažná! Vyrazili sme okolo 16:00 a prešli sme úsek skoro od letiska, až po Novú Dedinku / Tomášov. Malý Dunaj a jeho obsádka to schytali naplno. Brehy a stromy vo vode sú posiate tisíckami uhynutých rýb, ktoré sa dajú rátať na tony. Náš „skromný” odhad je 3-5 ton. Najviac postihnutou rybou, čo sa druhového zloženia týka, bola mrena, následne pleskáč (asi všetky druhy a veľkosti), ostatná biela ryba. Veľa bolo aj jalca a pomenej, no za to generačneho zubáča. Kapra a sumca sme nevideli,” informuje o aktuálnej situácii na sociálnej sieti Andrej Rakovský.

Zdá sa, že Malý Dunaj nie je ojedinelou oblasťou potýkajúcou sa s uhýnom rýb. Do diskusie pod video poslal príspevok Jozef Nozdrovický z vodnej nádrže Nenice (okres Veľký Krtíš) a nevyzerá to tam o nič lepšie.

O ďalšom vývoji ohľadom vzniknutej situácie vás budeme informovať.

Prečítajte si aj