Štvrtok 19. septembra, 2024
Tucker Carlson (vľavo) na konferencii Mathias Corvinus Collegium (MCC) Feszt v maďarskom Ostrihome 7. augusta 2021 (Janos Kummer/Getty Images); bývalý prezident Donald Trump (vpravo) sa na podujatí UFC v Kaseya Center v Miami na Floride 8. apríla 2023 (Chandan Khanna/AFP via Getty Images)
»

5 otázok z Trumpovho rozhovoru s Tuckerom Carlsonom

Bývalý prezident USA Donald Trump sa 23. augusta v rozhovore s Tuckerom Carlsonom vyjadril k viacerým kontroverzným témam. Relácia na platforme X sa začala vysielať tesne pred reláciou na stanici Fox News, kde debatovali ostatní ôsmi republikánski kandidáti.

Carlson sa bývalého prezidenta Trumpa pýtal na pravdepodobnosť občianskej vojny v USA a na to, či sa ho jeho protivníci môžu pokúsiť zavraždiť.

Len za prvých desať minút mal rozhovor na platforme X 10 miliónov pozretí. O 12 hodín neskôr viac ako 120 miliónov.

Čo sa stalo s Mikeom Pencom?

„Je tam vonku a útočí na vás. Čo sa deje?“ pýtal sa pán Carlson.

Pence pôsobil ako viceprezident za Trumpa. Bolo známe, že obaja mali dobré pracovné vzťahy až do 6. januára 2021, keď prezident Trump vyzval Pencea, aby ako kongresový osvedčovateľ spochybnil výsledky prezidentských volieb 2020. Pence Trumpovu požiadavku odmietol a potvrdil volebné víťazstvo Joea Bidena.

Pence opakovane vyhlásil, že podľa jeho názoru nemal právo spochybniť výsledky volieb. Začiatkom júna tohto roku Pence začal svoju prezidentskú kampaň. Povedal, že obvinenie Trumpa v okrese Fulton v Georgii z údajného pokusu o zvrátenie výsledkov volieb 2020 v štáte „slúži ako dôležitá pripomienka: každý, kto sa stavia nad ústavu, by nikdy nemal byť prezidentom Spojených štátov“.

Povedal tiež, že „kandidatúra prezidenta Trumpa znamená menej pozornosti venovanej katastrofálnej hospodárskej politike Joea Bidena, ktorá postihuje milióny ľudí v celých Spojených štátoch, ako aj korupčným kauzám jeho syna Huntera“.

Pence uviedol: „Naša krajina je dôležitejšia ako jeden človek. Naša ústava je dôležitejšia ako kariéra jedného človeka. Bývalý prezident Trump 6. januára žiadal, aby som si vybral medzi ním a ústavou. Vybral som si ústavu a vždy to tak spravím.“

Trump na Carlsonovu otázku odpovedal: „Podľa môjho názoru mal Mike Pence plné právo vrátiť hlasy zákonodarcom.“

„Myslím si, že dostal veľmi zlú radu,“ dodal.

Spáchal Jeffrey Epstein samovraždu?

Jeffrey Epstein, odsúdený sexuálny delikvent, ktorý čelil obvineniam z obchodovania s ľuďmi vrátane nezletilých, zomrel vo svojej väzenskej cele za pochybných okolností. Úrady odvtedy dospeli k záveru, že spáchal samovraždu, ale mnohí Američania sa rozchádzajú v názoroch na skutočnú príčinu jeho smrti. Dlho pred nástupom do Bieleho domu sa prezident Trump príležitostne s Epsteinom stýkal, ale ich stretnutia sa skončili viac ako desať rokov pred Trumpovou prvou prezidentskou kandidatúrou.

Prezident Trump odpovedal: „Neviem. Myslím, že viete, že bol stálym hosťom v Palm Beach (oblasť na Floride, kde žije aj Trump).“

Myslíte si, že sa blížime k občianskej vojne?

Nie je žiadnym tajomstvom, že Američania sú ideologicky a politicky rozdelení. Už dlho sa hovorí o ďalšej občianskej vojne. Exprezident Trump sa nedomnieva, že by bezprostredne hrozil nejaký vážny konflikt. „Je tu obrovské zanietenie, ako aj obrovská láska,“ povedal.

Demokrati už dlho obviňujú prezidenta Trumpa, že 6. januára 2021 podnecoval k povstaniu. Tieto obvinenia boli aj súčasťou druhého pokusu o jeho impeachment, ktorý ale skončil oslobodzujúcim rozsudkom.

Bojíte sa, že vás zabijú?

„Začalo sa to protestmi proti vám, potom to dvakrát prešlo k impeachmentu a teraz k obžalobe,“ povedal Carlson. „Obávate sa, že sa vás pokúsia zabiť? Prečo by sa vás nepokúsili zabiť? Úprimne?“

„Sú to divoké zvieratá,“ reagoval bývalý prezident Trump. „Sú to ľudia, ktorí sú chorí.“

„V Demokratickej strane sú skvelí ľudia, medzi demokratmi sú skvelí ľudia. Väčšina ľudí v našej krajine je skvelá a ja zastupujem všetkých, nielen republikánov. Ale vidím, čo robia a ako ďaleko zašli…“

Myslíte si, že je možné, že dôjde k otvorenému konfliktu?

Carlson položil doplňujúcu otázku, či Spojené štáty smerujú k občianskej vojne.

Prezident Trump odpovedal: „Neviem. Sú tu vášne v takej miere, v akej som ich nikdy nevidel. Je tu taká miera nenávisti, akú som nikdy nevidel. A to je pravdepodobne zlá kombinácia.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj