Štvrtok 19. septembra, 2024
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas slávnostného vymenovania nového predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora v Bratislave 15. mája 2023. (Photo by VLADIMIR SIMICEK/AFP via Getty Images)

Riaditeľa SIS M. Aláča vymení jeho námestník T. Rulíšek

Na základe návrhu vlády rozhodla prezidentka Zuzana Čaputová, že riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč bude z pozície odvolaný s účinnosťou od štvrtka (24. augusta). Včera to oznámil prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Plné právomoci riaditeľa SIS bude vykonávať súčasný námestník SIS Tomáš Rulíšek. Ten má v tajnej službe bohaté skúsenosti a v jeho pôsobnosti boli aj medzinárodné vzťahy SIS. Do informačnej služby prišiel za čias riaditeľa Ladislava Pittnera v roku 2003 a námestníkom sa stal v čase, keď bol riaditeľom SIS Ján Valko (nominant Smeru).

Rulíšek je už tretia osoba, ktorá bude za posledné 3 roky riadiť SIS.

Ľudovít Ódor už v pondelok oznamil, že plánuje navrhnúť Aláčovo odvolanie. Dôvodom pre tento krok je obvinenie M. Aláča zo spáchania viacerých trestných činov. Konkrétne je obvinený pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa a pre zločin marenia spravodlivosti.

Prečítajte si aj