Štvrtok 19. septembra, 2024
Na oblohe nad Madridom v Španielsku 31. júla 2015 svieti spln „modrého mesiaca“. (GERARD JULIEN/Getty Images)

V auguste nás čaká najväčší supermesiac v roku – pozrite si video

Super „modrý mesiac“ budeme vidieť koncom augusta a bude to aj najväčší a najjasnejší supermesiac v roku 2023.

Čo treba o tomto jave vedieť

Anglický termín „modrý mesiac“ označuje niečo, čo sa stáva iba zriedkavo. V slovenčine na to máme výraz – raz za uhorský rok. Modrý mesiac je však viac než len slovné spojenie, čo aj uvidíme v najbližších dňoch.

August nás už obdaril jedným splnom, „jeseterovým mesiacom“. Čoskoro sa dokonca dočkáme prídavku. Bude ešte krajší, pretože pôjde o supermesiac, najväčší v tomto roku – pozoruhodný druhý spln, známy aj ako „modrý mesiac“.

Kedy sa vyskytuje supermesiac ?

Supermesiace sa vyskytujú kvôli nepravidelnej obežnej dráhe Mesiaca okolo Zeme. V dňoch 30. – 31. augusta nás čaká pastva pre oči, pretože modrý mesiac je zároveň supermesiacom – a najväčším splnom v roku. Zdá byť väčší a jasnejší ako zvyčajne, pretože sa v skutočnosti nachádza bližšie k Zemi ako zvyčajne.

K tomu môže dôjsť preto, že dráha Mesiaca okolo Zeme nie je presne okrúhla, ale eliptická. Niekedy je teda Mesiac k Zemi bližšie a niekedy od nej ďalej. Jeho najbližší bod k Zemi sa nazýva perigeum, najvzdialenejší bod apogeum.

Čo sa vlastne skrýva pod pojmom „modrý mesiac“?

Pojem „modrý mesiac“ má toľko definícií, koľko je na svete ľudí. Dnes existuje niekoľko uznávaných definícií modrého mesiaca.

Prvá definícia je, že tento mesiac sa vyznačuje klasifikáciou podľa kalendárnych mesiacov. Keď sa v jednom mesiaci vyskytnú dva splny, druhý spln je modrý mesiac. Nevyskytujú sa každý mesiac – ani každý rok – ale vyskytujú sa.

Sezónny modrý mesiac je staršia definícia „modrého mesiaca“ a aj hlbšie zakorenená definícia. Ide o prípad, keď počas roka pripadnú štyri splny na obdobie slnovratu a rovnodennosti – teda v rámci jedného ročného obdobia. Obyčajne bývajú tri splny. Keď však nastane sezónny modrý mesiac, sú štyri. V rozpore s očakávaním je modrý mesiac v poradí tretí, nie štvrtý.

Tretia definícia hovorí o modrých mesiacoch, ktoré nemusia byť modrej farby, napriek tomu, že tento termín označuje farbu. Dochádza k nim vtedy, keď je v zemskej atmosfére prítomný dym. Keď sú častice dymu o niečo širšie ako 900 nanometrov, napríklad keď v blízkosti zúri lesný požiar, môžu veľmi účinne rozptyľovať červené svetlo, čo vedie k vzniku mesiaca s chladným odtieňom.

Tento „modrý mesiac“ sa vyskytuje približne raz za 3 roky.

Pozrite si ako vyzerá „modrý supermesiac“:

Prečítajte si aj