Štvrtok 19. septembra, 2024

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR sa dnes opäť nekonala

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorá mala rokovať o nedávnom zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), nebola ani dnes otvorená. Plénum sa opäť nestretlo v dostatočnom počte na to, aby bolo uznášaniaschopné. 

Strana Smer-SD pripravila uznesenie, ktorého hlavným bodom bolo upozorniť na možné následky zásahu NAKA v zahraničí. Strana Smer-SD navrhovala, aby Národná rada SR informovala NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o obavách z potenciálnej negatívnej reakcie zahraničných partnerov a ich pohľadu na dodržiavanie demokratických princípov na Slovensku.

V návrhu uznesenia sa taktiež uvádzalo, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala predložiť parlamentu správu o prijatých opatreniach v rámci svojich právomocí s cieľom udržiavať riadny chod ústavných orgánov. Zároveň sa požadovalo okamžité odvolanie Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta.

V súvislosti so zásahom NAKA „Rozuzlenie“, bolo obvinených niekoľko osôb vrátane vedúcich predstaviteľov SIS a NBÚ. Tieto osoby sú podozrivé z členstva v zločineckej skupine, ktorá mala za cieľ ovplyvňovať vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, manipulovať s výpoveďami svedkov a diskreditovať úrady pôsobiace v trestnom konaní.

Prečítajte si aj