Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý americký prezident Donald Trump počas predvolebnej kampane v Erie, v Pensylvánii 29. júla 2023 (Jeff Swensen / Getty Images)
»

Právni experti hovoria, že obvinenia Trumpa v Georgii porušujú demokratické normy

Obvinenie bývalej hlavy USA Donalda Trumpa a jeho poradcov v Georgii kvôli snahe zvrátiť výsledky volieb v roku 2020 komentovalo pre The Epoch Times niekoľko právnych expertov.

Obvinenia sa týkajú porušenia zákona o zločineckých organizáciách páchajúcich vydieranie a korupciu (RICO: Racketeer Influenced and Corrupt Organizations), navádzania k porušeniu prísahy verejného činiteľa, sprisahania za účelom spáchania falšovania prvého stupňa a sprisahania za účelom podania falošných dokumentov.

Mark Miller, právnik Pacific Legal Foundation, uviedol, že hoci nie je „ani priaznivcom, ani odporcom prezidenta Trumpa“, je znepokojený rastúcim trendom.

Tento nový prípad spolu s ďalšími prípadmi trestného stíhania v New Yorku, na Floride a v hlavnom meste USA, „hovoria o znepokojujúcej tendencii“.

„Zdá sa, že naša krajina upadá do kriminalizácie politiky. Kriminalizovať niečo, čo je už aj tak špinavou hrou, neslúži záujmom krajiny, ani žiadnej strane, no napriek tomu to tu máme,“ povedal.

Miller je znepokojený aplikovaním zákona RICO, ktorý bol prvýkrát uzákonený na federálnej úrovni v roku 1970, aby bojoval proti mafii. Vyše 30 štátov potom prijalo ich vlastné RICO zákony.

Pretože však bol zákon napísaný „veľmi všeobecne“, bol používaný na trestné stíhanie osôb, ktoré RICO „v skutočnosti nemal postihovať“.

Takýmto „najznámejším prípadom“ je situácia, keď bol zákon RICO použitý na stíhanie pro-life aktivistu Josepha Scheidlera za protesty proti potratom.

Najvyšší súd však v roku 2006 rozhodol v jeho prospech s tým, že RICO „nemal zájsť až tak ďaleko a že Joeove práva na slobodu prejavu nemôžu byť obmedzené tvrdením, že ohrozoval iné ústavné práva“, povedal Miller.

Prezident Trump bude argumentovať tým, že „si môže myslieť a hovoriť, že vyhral voľby, a že si myslí (ako v prípade Georgie), že prepočtom by sa našiel počet hlasov, ktoré potreboval na víťazstvo – nie je to odlišné od toho, ako [keď] viceprezident [Al] Gore cítil [vo voľbách v roku 2000], že keby ste prepočítali každý jeden hlas na Floride, vyhral by?“ dodal Miller. 

„A k tomu všetkému pridajte, že mnohí z týchto spoluobvinených sú právnici,“ povedal a pokračoval: „Takže teraz tvrdíte, že nielen prezident Trump nesmie veriť, že vyhral a snažiť sa bojovať proti výsledku (rovnako, ako to urobil viceprezident Gore), ale hovoríte, že sa nemôže obracať ani na právnikov.“

„Títo právnici dávali Trumpovi rady a hovorili: ‚Áno, môžete sa usilovať o zvrátenie volieb a toto je stratégia‘. Ale teraz hovoríte: ‚nie, nemali ste tých právnikov počúvať – v skutočnosti to, čo vám radili, bolo trestné‘.“

Viceprezident Gore spochybnil výsledok volieb v roku 2000, rovnako ako John Kerry v roku 2004 a Hillary Clintonová v roku 2016.

„Má to jednoducho svoje opodstatnenie, keď si Američania mysleli, že ich kandidát bol podvedený, a my sme nikdy predtým nepovedali, že sa to rovná kriminálnemu správaniu,“ dodal Miller.

Ako to vidí odborník na RICO zákony

Advokát Etan Mark z advokátskej kancelárie Mark, Migdal a Hayden v Miami, ktorý obhajoval mnoho RICO prípadov, uviedol, že vznesené obvinenia podľa RICO ho neprekvapili. Tento zákon označil za „užitočný, keď chcete vzniesť obvinenia voči skupine ľudí bez skutočnej formálnej príslušnosti, z ktorých všetci pracujú na spoločnom cieli“.

Obžaloba začína „predpokladom, že je trestné pokúsiť sa zvrátiť federálne voľby“, a potom úradníci „vymedzujú všetky veci, ktoré Donald Trump urobil alebo povedal na podporu preukázania tohto konkrétneho trestného činu“, vrátane vyhlásenia na sociálnych sieťach a komunikácie so štátnymi úradníkmi v Georgii.

„Samozrejme, je rozdiel medzi tým, keď vediete súdny spor kvôli domnienke, že došlo k nejakým problémom v súvislosti s voľbami a tým, keď predstúpite pred skupinu ľudí a vznesiete nepravdivé obvinenia,“ povedal Mark.

Rozdiel medzi Gorom a Trumpom podľa neho spočíva v tom, že akonáhle súdy rozhodli, „Gore uznal prehru“.

Ale prezident Trump vystúpil v celoštátnej televízii a povedal „každému, kto počúval, že voľby boli ukradnuté a výsledky sú nelegitímne…, využil svojich ľudí a sám sa podieľal na komunikácii s rôznymi predstaviteľmi v celom štáte Georgia, aby ich prinútil k nezákonnému konaniu, ktoré by mu pomohlo zvrátiť voľby“, tvrdí Mark.

„A myslím, že práve v tom je jadro obžaloby,“ dodal právnik.

Obvinenie „nevyzerá byť dostatočne podložené“

Advokát Curt Levey z neziskovej organizácie Rada pre spravodlivost (Committee for Justice) povedal, že obžaloba „rozhodne nevyzerá byť dostatočne podložená“, a dodal, že sa „snaží pochopiť“, čo presne je základným trestným činom.

„Nie je tu dostatočne vysvetlený fakt, že sprisahanie za účelom spáchania „X” nie je trestným činom, pokiaľ samotné „X“ nie je trestným činom,“ povedal Levey.

Obžaloba sa podľa neho podobá na prípad obvinenia z ovplyvňovania volieb vo Washington DC, ktoré voči Trumpovi vzniesol zvláštny vyšetrovateľ Jack Smith. 

„[Hovoria]: ‚Naozaj sa nám nepáči spôsob, ktorým ste spochybnili výsledky volieb. Naozaj si myslíme, že ste sa zachovali zle, a teraz sa to pokúsime vtesnať do nejakých existujúcich zákonov“,“ povedal Levey.

Znepokojivé sú podľa neho aj útoky na právnikov Donalda Trumpa.

„Každý právnik, ktorý chcel Trumpovi pomáhať, musel v podstate rezignovať, pokiaľ pracoval pre veľkú právnickú firmu, musel čeliť tomu, že naňho budú podané sťažnosti advokátskej komory,“ povedal Levey.

„Bol to jasný odkaz zastrašujúci každého, kto by chcel pomôcť, od pomoci Trumpovi alebo komukoľvek inému, koho ľavica považuje za hrozného človeka, a teraz to vidíme znova, skutočne obžalovávame týchto právnikov.“

„Tento hon na čarodejnice, tento pokus dostať Trumpa do väzenia, porušuje toľko demokratických noriem. Jednou z nich je právo na zastúpenie. Nemyslím si, že by títo právnici urobili niečo zlé. Určite zaujímali agresívne postoje, ale to je to, čo má dobrý právnik robiť.“

Profesor práva z Cornella, William Jacobson, povedal Stevovi Lanceovi z NTD, sesterského média denníka The Epoch Times, že úrady Georgie vykonávajú na Donalda Trumpa a jeho priaznivcov útok „shock-and-awe” – šokový paralyzačný útok vojenskej taktiky za použitia veľkej sily)

„Nesúhlasím so správaním Donalda Trumpa po voľbách, ale tiež si nemyslím, že bolo trestné,“ povedal Jacobson.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj