Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Zdroj: pexels)

Firmy čoraz častejšie zamestnávajú cudzincov

Kvôli klesajúcemu počtu uchádzačov o zamestnanie a rastúcemu nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily na slovenskom pracovnom trhu sa zamestnávatelia čoraz častejšie stretávajú s problémom obsadiť voľné pracovné pozície. Situácia sa neustále zhoršuje, a keďže si slovenské firmy nedokážu nájsť zamestnancov spomedzi Slovákov, riešenie vidia v zamestnávaní cudzincov, ktorí sú ochotní pracovať na Slovensku.

Väčšinou ide o zahraničných pracovníkov z Ukrajiny, Srbska alebo Vietnamu. Častejšie k nám začínajú prichádzať aj pracovníci zo vzdialenejších krajín ako Kazachstan, Gruzínsko a India. Počet zahraničných pracovníkov sa na Slovensku za posledný rok zvýšil. Podľa oficiálnych čísel pracovalo u nás v júli tohto roka 98 400 cudzincov.

Z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplýva, že v porovnaní s júlom minulého roka sa zvýšil počet cudzincov pracujúcich na Slovensku o 17 100. Počet Ukrajincov pracujúcich u nás stúpol na 37 300 a počet Srbov na 10 000.

S nedostatkom pracovnej sily má dlhodobo problém automobilový priemysel, ktorý poháňa slovenskú ekonomiku. Nasleduje elektrotechnický segment a služby ako hotely, reštaurácie a kaviarne (HORECA). Absentujú zamestnanci s požadovaným stredoškolským vzdelaním, schopní pracovať v nepretržitej prevádzke, so základnou znalosťou práce s počítačom.

Miriam Filová z Asociácie zamestnávateľských zväzov hovorí: „Dnes, žiaľ, nevieme obsadiť desiatky tisíc voľných pracovných miest slovenskými občanmi, nemôžeme sa preto čudovať, že personalisti narazili na dno svojich síl a vidia ako dočasné riešenie zamestnávanie zahraničných pracovníkov.“

Podľa tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka zamestnávatelia dlhodobo nedokážu obsadiť zhruba 80-tisíc pracovných miest. Vláda plánuje problém vyriešiť zjednodušením vstupu ľudí z tretích krajín na slovenský trh práce.

„Slováci jednoducho o tieto pracovné miesta nemajú záujem alebo na ne nemajú dostatočnú kvalifikáciu. Niektorí investori sa už rozhodli umiestniť plánované investície mimo Slovenska práve z dôvodu nedostatku a nedostupnosti pracovnej sily,“ vysvetľuje Hošták.

Upozorňuje zároveň na to, že ak rozumne nezmeníme systém pracovnej imigrácie, budú nás investície nielen obchádzať, ale bez práce môžu zostať aj naši občania.

Kritici tvrdia, že firmy by mali svojim pracovníkom zvýšiť platy, čo by motivovalo ľudí pracovať. Podľa hovorkyne portálu Profesia.sk Ľubice Melcerovej však nie všetky firmy majú takúto možnosť.

Keďže sú zamestnanci z tretích krajín ochotní pracovať za nižšiu mzdu a v horších podmienkach, mnohí zamestnávatelia sa utiekajú práve k tejto možnosti. Pre našu ekonomiku zamestnávanie cudzincov neznamená problém, pretože tu platia odvody a dane, nakupujú tu a bývajú. Slovenský odborár a sociálno-ekonomický analytik Ján Kočš si však myslí, že práve toto vytvára protitlak na zvyšovanie miezd a zlepšovanie pracovného prostredia.

Prečítajte si aj