Piatok 20. septembra, 2024
LUNA-25 (Foto: NASA)

Ruská kozmická sonda Luna-25 narazila – tým sa skončila jej cesta k južnému pólu Mesiaca (+VIDEO)

Prvá ruská lunárna misia po takmer 50 rokoch zlyhala. Ruská vesmírna agentúra Roskosmos včera informovala, že lunárny modul Luna-25 sa v nedeľu o 11:47 moskovského času zrútil na Mesiac po tom, čo sa dostal na nekontrolovaný orbit. Luna-25 bola súčasťou ruského lunárneho programu, ktorý počíta s výstavbou vlastnej vesmírnej stanice na Mesiaci do roku 2040.

„Stroj sa dostal na nepredvídateľnú obežnú dráhu a zanikol v dôsledku zrážky s povrchom Mesiaca,“ uvádza sa vo vyhlásení agentúry.

Sonda mala v pondelok pristáť na južnom póle Mesiaca – ten je mimoriadne zaujímavý pre niektorých vedcov. Domnievajú sa, že trvalo zatienené polárne krátery môžu v horninách obsahovať zamrznutú vodu. Tú by budúci bádatelia mohli premeniť na vzduch a raketové palivo.

Ruský lunárny modul sa predbiehal v pristátí na Mesiaci s indickou sondou Čandrájan-3 s bezposádkovým pristávacím modulom Vikrám vypustenou 14. júla. Očakávalo sa, že obe sondy dorazia na Mesiac medzi 21. a 23. augustom.

Roskosmos neposkytol žiadne konkrétne informácie o tom, aké technické problémy mohli nastať. Mala to byť prvá kozmická loď, ktorá by od roku 1979 pristála na južnom póle Mesiaca. Doteraz iba tri krajiny zvládli úspešné pristátie na Mesiaci – Sovietsky zväz, USA a Čína. Avšak nebolo to na južnom póle Mesiaca.

Sonda bola vybavená ruskými vedeckými prístrojmi, ako napríklad neutrónový analyzátor povrchu, laserový spektrometer, retroreflektor atď. Sankcie uvalené na Rusko od začiatku vojny na Ukrajine sťažujú krajine prístup k západným technológiám, čo má vplyv na jej vesmírny program. Luna-25 bola pôvodne určená na dovezenie malého mesačného roveru, ale od tohto nápadu sa upustilo, aby sa znížila hmotnosť sondy a zvýšila sa je spoľahlivosť.

Roskosmos uviedol, že v sobotu stratil kontakt s kozmickou loďou po tom, ako sa dostala do problémov počas prípravy na pristávanie. Sonda nahlásila „abnormálnu situáciu“, ktorú špecialisti analyzovali. „Počas operácie nastala na palube automatickej stanice abnormálna situácia, ktorá znemožnila vykonať manéver so stanovenými parametrami,“ uviedla agentúra v príspevku na Telegrame.

Šéf Roskosmosu Jurij Borisov už na začiatku označil projekt za „rizikový“. V júni povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že pravdepodobnosť úspechu projektu je „okolo 70 %“.

Luna-25 odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe 11. augusta. Kozmodróm je osobným projektom ruského prezidenta Vladimira Putina snažiaceho sa prinavrátiť Rusku status vesmírnej superveľmoci.

Pozrite si video:

Prečítajte si aj