Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia

Po vyše roku inflácia klesla pod 10 %

Podľa údajov Štatistického úradu pokračuje slovenská ekonomika v pozitívnom trende boja s vysokou infláciou, pričom sa jej darí udržiavať rast bez ohrozenia recesiou. Aj keď rast ekonomiky zostáva mierne pomalý, analytici predpovedajú, že krajina bude schopná udržať si svoj hospodársky rast aj v nadchádzajúcich obdobiach.

Slovenskej ekonomike sa podarilo v druhom štvrťroku dosiahnuť mierny rast na úrovni 1,5 %. Pozitívny vývoj sa prejavuje aj v postupnom poklese inflácie na jednociferné hodnoty.

Analytik investičnej platformy Portu Marek Malina konštatuje, že faktory ako nevyčerpané eurofondy, firemné investície a stavebníctvo by mali pomôcť udržať rast hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 1,8 % počas celého roka. Rovnaké faktory by mohli viesť k zrýchleniu rastu na 3 % v nasledujúcom roku.

Jedným z kľúčových ukazovateľov, ktorý dokazuje odolnosť slovenskej ekonomiky, je rastúca zamestnanosť. V druhom štvrťroku zaznamenala medziročný nárast o 0,1 %. 

Júlový údaj o inflácii na úrovni 9,7 % je potešujúcim znamením, pretože po 16 mesiacoch konečne dosiahla jednociferné čísla. Tento trend pokračuje už piaty mesiac za sebou. Napriek tomu je však inflácia na Slovensku stále najvyššia v rámci eurozóny a má jednu z najvyšších hodnôt v celej Európskej únii.

Analytik Malina verí, že pozitívny vývoj v oblasti cien by mal pokračovať aj v budúcnosti. Jeho predpovede naznačujú, že inflácia by mohla dosiahnuť hodnoty okolo 11 % za celý rok a koncom roka by mohla klesnúť až k 7 %. V nasledujúcom roku sa očakáva ďalšie zmiernenie inflácie a do roku 2025 by sa Slovensko mohlo priblížiť k inflačnému cieľu 2 %.

Prečítajte si aj