Štvrtok 19. septembra, 2024
Výskum v Tel Erani (Foto: Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority)

Archeológovia odkryli v Izraeli pozostatky vyše 5000-ročného opevnenia 

Počas archeologického výskumu v blízkosti Kiryat Gat v južnom Izraeli odkryli archeológovia mestskú bránu starú zhruba 5 500 rokov. Ide o najstaršiu bránu objavenú v Izraeli a tento významný objav ovplyvňuje datovanie začiatku rozvoja mestského spôsobu života v krajine.

Brána a časť opevnenia boli objavené v Tel Erani, kde sa podľa Izraelského úradu pre starožitnosti (IAA) plánovalo uloženie nového vodovodného potrubia, ktoré malo dodávať vodu do továrne Intel. Aby bola brána chránená pred eróziou, bola po objavení zakrytá a kvôli jej zachovaniu bolo plánované vodovodné potrubie premiestnené.

Opevnenie sa datuje do staršej doby bronzovej, asi do obdobia 3 300 rokov pred Kr., čo odráža začiatok urbanizácie v krajine.

Za najstaršiu objavenú bránu bola v Izraeli doteraz považovaná brána v Tel Arad. Jej vybudovanie vedci odhadujú na neskoršie obdobie, zhruba 300 rokov po existencii opevnenia v Tel Erani.

Asi 1,5 metra brány zostalo nedotknutých. Zvyšky opevnenia zahŕňajú chodbu postavenú z veľkých kameňov, ktorá viedla do starovekého mesta. Brána je lemovaná dvomi kamennými vežami, medzi ktorými sú rady hlinených tehál. Je pripojená k mestským hradbám nájdeným v skorších vykopávkach.

Staroveká brána v Tel Erani (Foto: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority)

Je to prvýkrát, čo bola objavená brána takých veľkých rozmerov pochádzajúca zo staršej doby bronzovej. Na stavbu brány a opevnenia bolo potrebné priviesť kamene z diaľky, vyrobiť tehly a postaviť opevnenie. To nemohlo dokázať iba zopár jednotlivcov. Opevňovací systém je dôkazom sociálnej organizácie, ktorá predstavuje začiatok urbanizácie,“ vysvetlila Emily Bischoffová, vedúca výskumu Izraelského úradu pre starožitnosti.

Ďalší výskumník IAA, Martin-David Pasternak, dodal: „Je pravdepodobné, že všetci okoloidúci, obchodníci alebo nepriatelia, ktorí chceli vstúpiť do mesta, museli prejsť touto pôsobivou bránou. Brána osadu nielen chránila, ale aj pripomínala, že sa vstupuje do dôležitej a silnej osady, ktorá je dobre politicky, sociálne a ekonomicky organizovaná. Bol to odkaz pre cudzincov a možno aj pre Egypt, kde sa už začínal proces vedúci k zjednocovaniu Dolného a Horného Egypta pod vedením kráľa Narmera.“

Pasternak tiež tvrdí, že na konci staršej doby bronzovej sem prišli Egypťania a po ich usadení začali bránu využívať.

Tel Erani bolo dôležitým raným mestským centrom v tejto oblasti počas staršej doby bronzovej. Výskumy začali v tejto oblasti už v roku 1950 a tento významný objav je vo svete archeologických poznatkov pre vedcov veľkým prínosom.

Prečítajte si aj