Štvrtok 19. septembra, 2024
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas slávnostného menovania nového predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora v Bratislave 15. mája 2023. (Foto VLADIMÍR ŠIMÍČEK/AFP přes Getty Images)

Premiér zvolal Bezpečnostnú radu na piatok, príde aj prezidentka

Premiér Ľudovít Ódor oznámil, že zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky na piatok ráno. Na zasadnutí bude prítomná aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Toto opatrenie prišlo po tom, čo Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes obvinila viacero jednotlivcov v súvislosti s akciou Rozuzlenie.

Premiér Ódor zdôraznil, že cieľom zvolania Bezpečnostnej rady je zanalyzovať a diskutovať o aktuálnej situácii týkajúcej sa zložitých a citlivých otázok spojených s vyšetrovaním trestných činov a činnosťami zločineckých skupín. 

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila svoju podporu iniciatíve premiéra Ódora a zdôraznila, že je nevyhnutné, aby vláda a ostatné bezpečnostné orgány úzko spoluprácovali pri riešení zložitých kriminálnych prípadov. „Bezpečnosť a právny poriadok sú základmi nášho demokratického spoločenstva. Musíme sa postarať o to, aby boli na najvyššej úrovni a aby dôvera občanov v naše inštitúcie zostala nedotknutá,“ povedala prezidentka.

NAKA dnes zverejnila informácie o obvineniach viacerých jednotlivcov. Piati z nich čelia obvineniu z organizovanej trestnej činnosti spojenej so snahou ovplyvňovať vyšetrovania a podkopať právny systém. Dve osoby boli obvinené zo zneužitia právomocí verejných činiteľov.

Medzi obvinenými sa nachádzajú mená ako podnikateľ Peter K., bývalý člen Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P., príslušník SIS Michal A., bývalý príslušník NAKA Ján K., príslušník Národného bezpečnostného úradu Roman K. a bývalý príslušník SIS Martin C., ktorý bol aj zadržaný. Okrem toho boli zadržaní aj ďalší dvaja policajti.

Prečítajte si aj