Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný záber (Screenshot videa z oficiálnej FB stránky Polícia Slovenskej republiky)

Zásah NAKA: Bývalí členovia tímu Oblúk zadržaní, Aláča a Pčolinského doma nenašli

Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes v skorých ranných hodinách uskutočnila akciu, ktorej cieľom bolo zadržať niektorých bývalých členov tímu Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra. 

Tento tím v minulosti vyšetroval prípady súvisiace so skupinou policajtov vo vnútri NAKA okolo elitného vyšetrovateľa Jána Čurillu. Tím Oblúk tvorili vyšetrovatelia inšpekcie a takiež vyšetrovatelia zo samotnej NAKA. Viedla ho vyšetrovateľka Diana Santusová a venovali sa údajnému manipulovaniu vyšetrovaní vo veľkých kauzách a ovplyvňovaniu svedeckých výpovedí, ktorých sa mala Čurillova skupina dopúšťať.

Podľa portálu tvnoviny televízie Markíza sa podarilo zadržať minimálne dvoch členov tímu Oblúk. 

Portál Pluska informoval, že príslušníci NAKA sa dnes ráno pokúšali zadržať aj riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča a bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Hoci sa špekulovalo o ich zatknutí, zdá sa, že komando NAKA ani jedného doma nenašlo.

Okrem toho sa uskutočnil aj policajný zásah v priestoroch budov Národného bezpečnostného úradu a SIS.

Viaceré médiá už dlhšie hovoria o vojne vo vnútri polície.

Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala na ranný zásah NAKA tým, že požiadala premiéra Ľudovíta Ódora o zvolanie Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky. O tejto situácii podľa TASR informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Podľa denníka SME sa premiér Ódor Bezpečnostnú radu zatiaľ zvolávať nechystá. Chce si ešte počkať na ďalšie informácie. „Dovtedy kým nemáme kompletné informácie o prípade, nemali by sme robiť unáhlené závery,“ povedal.

Prezidentka tiež vyjadrila očakávanie, že polícia spolu s dozorujúcim prokurátorom čo najskôr v rámci zákona objasnia verejnosti podrobnosti tohto prípadu a svoj postup.

Policajný prezident Štefan Hamran dnes o 13. hodine vystúpi na tlačovej konferencii s názvom Rozuzlenie.

Prečítajte si aj